Королівство шахів (до Міжнародного дня шахів)

.

"Шахи – це гра розуму"

BIBLIO-NIVKI Меню на всі смаки: 20 цікавих фактів про шахи, які ви ...

Вже багато років, починаючи з 1966 року, у всьому світі 20 липня відзначають Міжнародний день шахів. Це свято проводиться за рішенням ФІДЕ - Всесвітньої шахової федерації (заснована в 1924 р.).

Назва гри походить з персидського: шах мат - володар помер. Батьківщиною шахів є Індія. Там у V столітті з’явилася попередниця шахів - гра чатуранга. У Київський Русі шахи з’явилися приблизно в IX-X ст.

Шахи - це настільна гра на 64-клітинній дошці, на якій розташовуються 32 фігури (по 16 фігур білого і чорного кольору). Грають 2 партнера. Мета гри полягає в тому, щоб поставити мат королю супротивника.

Мистецтво гри в шахи: лютого 2016

З популярних переказів відомо, що в цю гру грали ще за часів Київської Русі. Тут, в Україні, шахи з’явилися у 10 столітті. Їх привезли з Персії. Завдяки археологічним розкопкам в Вишгороді, Києві, Турові, в Чорній Могилі і біля Чернігова це знаходить фактичне підтвердження. Відомо, що за часів Гетьманщини уславився видатним шахістом митрополит Т. Яновський. Меценатом шахового мистецтва, що швидко розвивалося, був гетьман К. Розумовський.

Цікаві факти про шахи:

1. Шаховий автомат, який всіх обманув

У 1770 році, угорський винахідник Вольфган фон Кемпелен створив шаховий автомат. Машина являла собою фігуру «турка» в людський зріст, який сидів за величезною дерев’яною шафою, чиї двері відкривалися, демонструючи публіці складні механізми. Механічна рука рухала фігури по полю, і обіграла таких знаменитих супротивників, як Наполеон Бонапарт і Бенджамін Франклін. Як виявилося багато років опісля, шаховий автомат не був машиною. Усередині автомата знаходився шахіст, який рухався всередині і переховувався, коли публіці показували складні механізми розумноїю «машини».

2. Найкоротша і найдовша шахова гра

Найтриваліша шахова партія була зіграна між Іваном Ніколичем і Гораном Арсовичем в Белграді в 1989 році. Вона тривала 20 годин 15 хвилин, за гру було зроблено 269 ходів, і вона закінчилася внічию. Теоретично партія може тривати ще довше, але після введення правила 50-ти ходів, це число можна якось обмежити.

3. Шахбокс

Гаррі Каспаров одного разу сказав, що «шахи — це муки розуму». Мабуть тому хтось вирішив об’єднати шахи з фізичними випробуваннями, створивши шахбокс. Голландський художник Іпе Рубінг став родоначальником шахбоксу, після того як побачив ідею поєднувати шахи і бокс в одній книзі-коміксі.
У шахбоксі чергуються раунди шахів та боксу і її девізом є «Битви відбуваються на рингу, а війни ведуться на дошці». Шахбокс набуває все більшої популярності і знаходиться під управлінням Всесвітньої організації шахбокса.

4. Динамічний ферзь

Шахова фігура Ферзь або королева зазнала безліч змін за всю історію шахів. Починалося все з того, що вона могла ходити тільки по одній клітині по діагоналі, надалі вона пересувалася на два поля, а потім все далі, як кінь. Тепер же ця фігура може рухатися, як по діагоналі, так і по горизонталі, і по вертикалі. Спочатку вона була радником або прем’єр-міністром короля. Але в подальшому вона стала найсильнішою фігурою у шахах.

5. Чи можна грати в шахи наосліп?

Шахи наосліп — це варіант гри, при якій гравець робить всі ходи, не дивлячись на шахівницю. Як правило, в грі присутній посередник, який переміщує фігури. Шахи наосліп є вражаючою здатністю, якав притаманна найсильнішим гравцям в шахах. Одним з рекордсменів в шахах наосліп став угорський шахіст Янош Флеш, який зіграв з 52 супротивниками одночасно із зав’язаними очима і виграв 32 гри.

6. Нескінченні можливості

Після трьох ходів з кожного боку існує більше дев’яти мільйонів можливих позицій. Американський математик підрахував мінімальну кількість неповторюваних шахових партій і вивів число Шеннона. Згідно цього числа кількість можливих унікальних партій перевищує число атомів у видимому Всесвіті. Число атомів оцінюється як 10 ^ 79, а число унікальних шахових партій становить 10 ^ 120.

7. Сила шахових комп’ютерів

Шахові комп’ютери зараз є важливою частиною шахів. Чемпіон світу Гаррі Каспаров, який вважається найсильнішим гравцем в історії шахів, програв комп’ютеру Deep Blue в 1997 році, і це стало справжнім шоком для всього світу шахів. У 2006 році, чемпіон світу Володимир Крамник був повалений комп’ютером Deep Fritz, що ще раз підкреслило міць шахових комп’ютерів. Сьогодні шахові програми часто використовуються гравцями для аналізу і поліпшення гри, і їх часто ставлять нарівні з гросмейстерами.

8. Шаховий годинник — щоб не заснути

Спочатку шахові партії грали без годинника. При цьому гравці могли грати багато годин, а то й діб поспіль, доводячи один одного до знемоги. У 1851 році під час турніру з шахів, помічник судді зафіксував, що «партія не була завершена унаслідок того, що гравці, врешті-решт, заснули». Після цього через рік на міжнародному турнірі ввели контроль часу у вигляді пісочного годинника, а в 1883 році з’явилися перші механічні шаховий годинник, створені британцем Томасом Вілсоном.

9. Шахи і наш мозок

Психологи часто згадують шахи, як ефективний спосіб поліпшити свою пам’ять. Це також дозволяє вирішувати складні завдання і продумувати ідеї. Не дивно, що шахи стали рекомендувати в боротьбі з хворобою Альцгеймера.

Багато людей вважають, що шахи — гра для тих, хто від природи володіє високим інтелектом. Це частково так, але ви також можете істотно підвищити свій інтелект, граючи в шахи. Більш того, дослідження показали, що шахи активізують обидві півкулі мозку, покращують творчі здібності, концентрацію, критичне мислення і навички читання.

10. Гаррі Каспаров придумав афоризм: "Шахи – це гра розуму".


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина