«Маленький принц» - найвідоміший твір французького письменника Антуана де Сент-Екзюпері

 

Цього року виповнюється 80 років виходу в світ чудової книги – повісті-казки Антуана де Сент-Екзюпері «Маленький принц».

«Маленький принц» - це справжній літературний шедевр. Цей твір став одним з найбільш популярних у світі, перекладений більш ніж на 300 мов та має понад 140 мільйонів проданих копій.

Опублікована в 1943 році як дитяча книжка, ця поетична казка – про мужність і просту мудрість дитячої душі, такі важливі «недитячі» поняття, як життя і смерть, любов і відповідальність, дружба і вірність.

Малюнки до книги виконані самим автором, й не менш славні, ніж сама книга. Важливо, що це не просто ілюстрації, а органічна частина твору в цілому: сам автор і герої казки весь час посилаються на малюнки і навіть сперечаються про них. «Адже дорослі спочатку були дітьми, лише мало хто з них про це пам’ятає.» – Антуан де Сент-Екзюпері, з присвяти до книги.

За ці роки у світі було продано 150 млн примірників книги, і досі продаються понад 2 мільйони на рік. Вона є найбільш перекладаною у світі: існує 288 варіантів перекладу 100 мовами. Книгу прочитали 400 мільйонів людей у різних країнах, а 90% французів називають її однією з улюблених. Маленький принц став героєм 5 фільмів, чотирьох опер, 4 балетів і 4 мультфільмів, а комікс за мотивами казки, створений Джоаном Сфаром, було видано 500-тисячним накладом 24-ма мовами.

Антуан де Сент-Екзюпері – людина з великим серцем, усією своєю душею вболівав за мир та спокій у світі.  Він подарував нам неймовірного персонажа, без якого сьогодні не можна уявити світову літературу.

Все своє життя він шукав свою зірку й знайшов її у польоті  та в літературі. Він залишив нам у спадок книги, які несуть світло його романтичної мрії, його життєвої сили і, як не дивно, його самотності.

Антуан де Сент-Екзюпері прожив кротке, але яскраве, сповнене ризику життя. 30 липня 1944 року він востаннє піднявся в небо. Він прийшов на аеродром, коли ще тільки сходило сонце, всміхаючись, помахав друзям рукою і ввімкнув мотор…

На базу він не повернувся, його літак був збитий і упав  в Середземне море. Душа Сент-Екзюпері  назавжди оселилася в небі, яке він любив понад усе. Астрономи назвали один з астероїдів його іменем.

Пропонуємо вашій увазі презентацію , присвячену повісті-казці Антуана де Сент-Екзюпері «Маленький принц».

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

Кульбаба, або Диво-рослина

4 найпопулярніші квітки осені