Портрети українських гетьманів в українському живописі

 

З кінця XVII ст. в Україні почав розвиватися світський живопис, провідне місце в якому посідав жанр портрета, який також можна віднести до яскравих і самобутніх явищ національної художньої культури України.

Відтворення портретного образу своєрідно переплітало ідеї бароко та українські національні традиції, яким були притаманні умовність, певна система символів. Портрети замовляли представники козацької старшини, власне, тому їх і називають козацькими.

На межі століть у нових суспільних  умовах українське мистецтво переживає етап осмислення свого місця у світовому мистецькому просторі. Найактуальніше постає питання національної ідентичності, тісно пов'язане з проблемами новаторства і традицій через осягнення мистецьких вартостей минулого – від глибинних джерел народної творчості до здобутків національного мистецтва  19-го – початку 20 ст. – у сучасній образотворчій інтерпретації.

Українська художниця Наталя Павлусенко працює у жанрі історичної реконструкції і присвятила цій роботі майже 12 років свого життя.

Ідея виникла через бажання покращити існуючі, а також створити нові образи, опираючись на дослідження історичної галузі.

Така діяльність вимагає здійснення ґрунтовної пошукової роботи та кооперації з фахівцями. Саме тому Наталія під час створення полотен співпрацювала з директоркою Музею гетьманства Галиною Яровою, докторкою історичних наук Ольгою Ковалевською, дослідником та знавцем історичного костюму Сергієм Шаменковим, кандидатами історичних наук Володимиром Панченком, Олексієм Сокирком та іншими.

Також, 2012 року художниця співпрацювала з акторами Київського академічного театру ім. І. Франка –  Лесем  Задніпров ськимТарасом ЖиркомВолодимиром Нечепоренком, Анатолієм Чумаченком – які позували їй під час роботи. Саме написання з натури допомогло відтворити природну позу, поставу та досягти відчуття так званої «живості» героїв. Пізніше, 2014 року, як натуру Наталя почала використовувати безцінний фотоматеріал українських військових, наприклад – зображення майора Збройних сил України, учасника АТО Олександра Мороза, з якого був написаний портрет Северина Наливайка.

Щодо подальших перспектив і розвитку художньої серії, то у одному з інтерв'ю художниця зізналася, що в майбутньому серія може бути доповнена портретами видатних осіб не тільки чоловічої, а й жіночої статі.

Працівники нашої бібліотеки підготували презентацію «Портрети гетьманів в українському живописі» в якій знайомлять читачів з роботами Наталі Павлусенко.









Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

Кульбаба, або Диво-рослина

4 найпопулярніші квітки осені