В Кіноклубі Docudays UA показали кінострічку «Боротьба Джамали»

 


Проблематика захисту прав кримськотатарського народу актуальна сьогодні як ніколи. Слід пам’ятати і знати про ті трагічні події, які відбувалися майже 80 років тому. Саме про це розповідає фільм «Боротьба Джамали» (2017 року)  Елін Йонссон – видатної шведської журналістки.

Ця документальна стрічка розкриває глядачу трагічну сімейну історію співачки Джамали на фоні складного становища кримських  татар. Елін Йонссон зафільмувала життя Джамали та її родини в Україні і Криму -  куди її родина змогла повернулася лише у 1989 році після депортації.  А з 2014 року Крим знову опинився в окупації і це не могло не відобразитися на житті простих людей, права яких постійно порушувались і порушуються дотепер.  Колись, кримські татари доклали величезних зусиль, щоб відновити життя на Батьківщині і не очікували, що військові знову захоплять територію, відбудеться анексія Криму.

Ця тема болюча та актуальна, і перегукується з проблемами сьогодення. Серед глядачів були присутні вимушені переселенці з різних міст України – Харкова та Лисичанська. Історія має властивість повторюватись, люди теж змушені були покинути свої домівки, однак почувши історію, що розповідає Джамала, були вражені її щирістю, силою емоцій. «Одна пісня не може нічого змінити - каже Джамала, – але вона  здатна посіяти зерно» - це саме той метод боротьби,  який для себе обрала співачка, щоб вплинути на політичну ситуацію в світі, пролити світло на історичні події 1944 року.

«Одна справа читати підручник, інша – дивитись і слухати спогади людини, яка пережила цю трагедію, відчула її влив на свою родину. Це боляче…» - каже пані Людмила, учасниця заходу. Обговорення фільму було довгим і змістовним - звелося до того, що події, які відбуваються в Криму сьогодні - щодня порушують права величезної кількості людей, національних меншин. «Ми говоримо про це, але потрібно ще більше говорити, закликати світову спільноту до більш активних дій» - закликають глядачі. «Завдяки Кіноклубу подивились на всі ці події по-іншому»  - подякувала глядачка по закінченню заходу.






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина