Дитині – дитинство! Обговорення експлуатації дитячої праці на показі Кіноклубу Docudays UA

 




Перегляд документальної стрічки «Томек В» (Польша, 2004 р.) – зачепив актуальні проблеми експлуатації дітей, адже експерти б’ють на сполох, бо дитяча праця стала способом виживання для багатьох родин. 

Традиції використання дитячої праці беруть початок з історії. Ймовірно, працездатні діти були залучені в родинну працю ще в первісних суспільствах. Дитяча праця привертає все більшу увагу на міжнародному рівні, і нині в усьому світі вона визнана як вирішальний фактор, що характеризує експлуатацію та порушення прав дітей. Трудова експлуатація дітей ні в якому разі не сприяє сталому й економічному зростанню. ООН та Міжнародна організація праці розглядають дитячу працю як експлуатацію.

Одна з основних причин, які змушують дітей працювати, полягає в тому, що від цього залежить виживання їх сімей та їх власне виживання. Важливу роль відіграє воля дорослих, які можуть використовувати незахищеність дітей у своїх цілях. Також відіграють певну роль соціальні та культурні традиції. При цьому як діти, так і їхні батьки можуть не усвідомлювати, що дитяча праця незаконна та суперечить інтересам самих дітей.


Сьогодні Україна постала перед проблемою невиконання своїх зобов’язань у сфері прав людини в першу чергу по відношенню до дітей. Численні проблеми дотримання прав дитини посилилися і через військові дії. Громадські організації постійно фіксують факти підвищення проявів насильства щодо дітей та ситуації експлуатації дітей, включно із торгівлею дітьми. Чи маємо ми помічати ці явища? Однозначно так, кажуть глядачі присутні на перегляді фільму, адже це важливо, бачити і попереджати подібні явища.

Експертом заходу виступила працівниця Мобільної бригади допомоги Ганна Шпортун, вона майже щодня стикається з подібними ситуаціями та добре знає про існування  проблемних сімей в нашому місті.

Дійшли висновку, що освіта та культура мають важливе значення для сім’ї,  для розвитку дитини, для її виховання. Ситуація із працевлаштуванням неповнолітніх має як позитивні, так і негативні сторони. Але використання праці дітей з корисною метою – повинно бути ліквідовано, адже шкодить і здоров’ю і психіці дитини.





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина