Віртуальна мандрівка полтавськими парками

 


Бібліотека-філія №2 продовжує знайомити гостей нашого міста з  улюбленими мальовничими куточками Полтави. Помандрували сьогодні Петровським та Сонячним парками, та розповіли  декілька цікавих фактів пов’язаних з історією парку ім. Івана Петровича Котляревського.

Парк ім. І. П. Котляревського — пам'ятка садово-паркового мистецтва (з 1969 р.). Розташований на південь від центральної частини Полтави, між вулицями Європейською, Раїси Кириченко та Остапа Вишні. Закладений на 5 га в 1936 р. на місці колишнього старого міського кладовища, яке із забудовою Полтави опинилось майже в центрі міста. На території парку — могила І. П. Котляревського — пам'ятка історії, місце поховання українського письменника та драматурга. Згідно з бажанням поета, його поховали на околиці міського кладовища, поблизу дороги на Кобеляки. Перший цегляний надгробок на могилі у 1839 року за свої кошти побудував друг поета, полтавський вчитель С. П. Стеблін-Камінський. До 100-річчя з дня народження І. П. Котляревського в 1869 року на його могилі було встановлено пам'ятник, але й він на жаль, не зберігся. В 1898 року на могилі І. П. Котляревського встановлено надгробок за малюнком художника В. О. Волкова і моделлю скульптора Л. В. Позена. Напередодні 200-річчя з дня народження поета могила була упорядкована: обрамлена гранітним бордюром.

В роки тимчасової німецько-фашистської окупації на місці кладовища, де зараз розташовується парк, гітлерівці розстріляли понад 3,5 тисячі військовополонених та мирних жителів. Тут розташована братська могила, де поховані жертви фашизму, а також могили солдатів і офіцерів, партизанів, які загинули, визволяючи Полтаву і область від німецько-фашистських загарбників.

До проведення заходу долучилась волонтер – Оксана Кравченко та постійні читачі нашої бібліотеки-філіалу №2. Чекаємо наступних зустрічей.

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина