Мистецтво доречне завжди – 80 років від дня народження Раїси Недашківської

 


Мистецтво доречне завжди – 80 років від дня народження

Раїси Недашківської

17 лютого відзначає свій ювілей Раїса Степанівна Недашківська  – легендарна українська акторка театру та кіно, народна артистка України, громадський діяч, кавалер Ордена княгині Ольги.   Раїса Недашківська створила багато прекрасних жіночих образів у фільмах «Лісова пісня», «Телефоністка», «Подорож у квітень», «Сон», «Помилка Оноре де Бальзака», «Гадюка», «Голос трави», «Роксолана» та багатьох інших.

Недашківська підкоряла сцени всього світу, знімалась у багатьох фільмах, виставах. А почалося все з «Лісової пісні»… Коли режисер стрічки Віктор Іларіонович Івченко запросив 17-річну дівчину на головну роль Мавки, Раїса запевняла, що вона - актриса іншого плану, з її слів «драмо-героїчна», але саме після тієї ролі і розпочалося її славне, справді героїчне життя і разом з ним творчість, яка викликає захоплення не лише української, а й світової публіки. Її називають «першою Мавкою в кіно».

За час своєї кар’єри Раїса Степанівна зіграла безліч різних ролей, отримала багато нагород. У 1979 на Міжнародному кінофестивалі країн Азії та Африки одержала Гран-прі за кращу жіночу роль таджички. Загалом на її рахунку більше 60 стрічок.

Всебічно обдарована, талановита людина високої духовності та великого серця Раїса Недашківська завжди працювала над удосконаленням свого творчого образу та можливостей. Її красива натхненна зовнішність стала втіленням «Обличчя українського кіно», - саме так наголошувалося на всіх кінофестивалях і, зокрема, в Японії. У кадрі актриса створила багато прекрасних образів жінок різного віку та різних часів.

Манера акторської гри Недашківської чуттєва і натхненна, на межі духовного піднесення. Створені нею жіночі образи дуже різні, втім, завжди виразні й органічні, переконливі, сповнені драматичної напруги й, водночас, магічної таїни. Актриса досконало володіє майстерністю перевтілення, однак надає перевагу характерам, спорідненим з її внутрішнім Всесвітом.

У 1980–1993 Раїса Недашківська працювала в Київському молодіжному театрі, вона є творцем декількох моновистав, численних літературно-драматичних композицій. У 1994—2001 роках — художній керівник Театру «Під зоряним небом» у приміщенні Київського планетарію.

Проводить значну громадську роботу як заступниця голови Національної спілки театральних діячів України з соціальних питань.

І все ж «Лісова пісня»


Лесі Українки та виконання ролі Мавки є знаковим у творчості акторки: «Кожного разу я з радістю граю цей твір. Леся Українка написала шедевр. На мою думку, це найкраща світова п’єса, адже вона відобразила видимий і невидимий світи, передала неповторність природи, яка нас оточує», -  розповідає Раїса Недашківська в інтерв’ю. Бібліотека-філія №2 пропонує вшанувати ювілей чудової акторки, перечитавши шедевр української літератури «Лісова пісня», та подивившись кіно з Раїсою Недашківською у головній ролі.

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

«Зниклі птахи та тварини України»