Лідер української романтики. 120 років від дня народження Юрія Яновського

 

В цьому році країна відзначає 120 років від дня народження Юрія Івановича Яновського. Бібліотека – філія № 2 пропонує переглянути цікаві факти життя і творчості видатного письменника.

Юрій Яновський (1902-1954) — український поет та романіст. Один із найвизначніших романтиків в українській літературі першої половини XX століття. За жанром Юрій Яновський писав: вірші, нариси, п’єси, кіносценарії, романи.

Народився 27 серпня 1902 року в селі Майєрове Компаніївського району  на Кіровоградщині в родині заможного селянина.

З дитинства Юрій багато хворів, переніс шість тяжких операцій — шість разів був на грані смерті.

 Юрій Яновський мріяв стати морським інженером.

У 1917 році родина переїхала до Єлисаветграда. У 1919 році Юрій  на відмінно закінчив Єлисаветградське реальне училище.

 Вчився в Київському політехнічному інституті на перших двох курсах 1922–1923рр. разом з майбутнім конструктором ракет Сергієм Корольовим.

1922 року в київській  газеті «Пролетарская правда» був опублікований російською мовою вірш Яновського «Море», а через два роки в газеті «Більшовик» зявляється його перша поезія українською мовою «Дзвін».

Романтичні новели раннього періоду творчості Яновського зібрані в збірці «Мамутові бивні» (1925) і «Кров землі» (1927).

Щоб всебічно вивчити життя, по-справжньому заглибитися в людську психологію, Юрій Яновський вважав, що письменник повинен мати не літературну професію. 

Яновський був редактором (художнім керівником) Одеської кінофабрики; він автор кількох сценаріїв. Саме Юрій Яновський привів у кінематограф Олексадра Довженка.

Яновський і його приятель Довженко закохалися в молоду актрису, московську красуню Юлію Солнцеву, яку запросили на зйомку до Одесси. Однак, двобій за її серце виборов режисер-початківець Олександр Довженко.

Однодумцем і підтримкою для письменника завжди була його дружина – Тамара Юріївна. Поет, зі своєю дружиною -  актрисою, майже тридцять подружніх років  були на «ви».

Разом з письменниками Максимом Рильським, Іваном Кочергою, Петром Панчем, Натаном Рибаком брав активну участь в організації видання творів українських письменників в серії «Фронт і тил», у випуску літературних газети та журналу українською мовою.

25 лютого 1954 р. Юрій Іванович Яновський помер.

Письменник залишив велику спадщину: 70 новел та оповідань, чимало поезій, повість, чотири романи, сім п’єс (деякі успішно ставилися театрами), а ще кіносценарії, публіцистика.



Його твори публікувалися в таких країнах: Болгарії, Німеччині, Польщі, Угорщині, Австрії, Чехії.

Щоб краще дізнатися про життєвий шлях та творчість видатного письменника, завітайте в читальний зал та абонемент бібліотеки – філії № 2.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина