100 років від дня народження Павла Прокоповича Глазового. Вибрані гуморески.

 


Народ, який сміятись вміє

Ніхто не знищить, не розвіє

П. Глазовий

Щойно прозвучить гумореска Павла Глазового чи то з радіоприймача, чи то з екрана телевізора, як щира й відкрита душа українця відгукнеться веселим сміхом, сяйне промінням зморщечок-смішинок довкола очей і неодмінно осяде у глибині серця.

30 серпня 2022 року 100 років від дня народження Павла Глазового. Прославився в українській літературі як гуморист і сатирик. Писав здебільшого співомовки, віршовані гуморески та байки. Його перший друкований твір побачив світ, коли майбутньому гумористові було лише вісімнадцять років. Автор збірок «Великі цяці», «Карикатури з натури», «Смійтесь, друзі, на здоров'я», «Сміхологія. Посібник для всіх, кому любий сміх». Павло Глазовий став лауреатом премії імені Остапа Вишні 1988 року за книгу «Сміхологія».

У своїх творах Глазовий створив строкату й різноманітну галерею персонажів, що самі промовляють за себе, живуть своїм життям, постають такими, якими є: не кращими й не гіршими, але скрізь — справжніми. Котрі, то на жаль, то на радість, втілюють риси, характерні для свого часу і свого народу.

Чимало веселих творів Павла Глазового для дітей вийшли друком окремими книгами, публікувалися вони і в дитячих газетах і журналах.

Сатира Глазового завжди була гострою, дошкульною, нищівною. Зрозуміло, що за радянських часів, коли критика суворо дозувалася владою, сатирик почувався, м'яко кажучи, незатишно. І коли інші колеги з літературного цеху збирали лауреатські лаври, купались у променях офіційної слави, Павло Глазовий у поті чола писав, писав і писав. І написав стільки, що ледве вміщалося в книжки сатири та гумору.

 

Бібліотека – філія №2 підготувала відеопрезентацію «100 років від дня народження Павла Прокоповича Глазового. Вибрані гуморески». Дивіться, читайте і частіше посміхайтесь, гарного Вам настрою!


Щоб краще ознайомитися з життєвим та творчим шляхом відомого гумориста завітайте в бібліотеку–філію №2 ПТГ.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина