95 років від дня народження Деніеля Кіза


(9 серпня 1927 Нью-Йорк — 15 червень 2014 року, Бока-Ратон)

Американський письменник і філолог народився в Брукліні, в родині єврейських емігрантів з Російської імперії Вільяма Кіза і Бетті Аліцкі. Родина його матері перебралася з України в Монреаль наприкінці 19 століття. Батько тримав магазин вживаних речей, мати працювала косметологом.

Після війни три роки служив у флоті, потім залишив військову службу, закінчив Бруклінський коледж і отримав ступінь бакалавра психології. 

На початку 50-х майбутній письменник деякий час працював молодшим редактором літературного журналу, фотографом в журналі мод, викладав англійську мову в школі і вів недільні курси. Одночасно закінчив заочний факультет Бруклінського коледжу за спеціальністю «Англо-американська література» і отримав ступінь магістра. Після цього він залишив Нью-Йорк і викладав курси літературної творчості в державному університеті Уейна. 

З 1966 року — професор англійської мови та літературної творчості в університеті штату Огайо в місті Афіни. 

У 1988 році Бруклінський коледж нагородив його власної почесною медаллю, а в 2000 році Кіз став почесним професором рідного університету. Був одружений на Орі Васкес, дві дочки.

Перша публікація — розповідь «Прецедент» в травневому номері журналу Marvel Science Fiction за 1952 рік. Популярність Деніелу Кізу принесла розповідь «Квіти для Елджернона» (1959) і однойменний роман на її основі (1966).

Деніел Кіз — єдиний автор, який зумів отримати дві найпрестижніші в англомовній науковій фантастиці нагороди за два твори з однією назвою. У 1960 році премією «Г’юґо» було відзначено розповідь «Квіти для Елджернона», а у 1966-му премію «Неб’юла» отримав однойменний роман, написаний на її основі.

У 1968 році режисер Ральф Нелсон зняв за романом «Квіти для Елджернона» досить успішний фільм «Чарлі».



«Квіти для Елджернона»

Чарлі Гордон — розумово відсталий, але у нього є друзі, робота, захоплення і непереборне бажання вчитися. Він погоджується взяти участь у небезпечному науковому експерименті, який може зробити його найрозумнішим...

Яку ціну маємо ми платити за свої бажання? Чи варті вони того?

Пронизлива історія, яка нікого не залишить байдужим! Мабуть, один з найлюдяніших творів у світовій літературі.

«Пята Саллі»

Саллі Портер знайшли голою та непритомною на березі океану. Виявляється, дівчина намагалася покінчити з собою, а троє молодиків, які наздогнали її та витягли з води, хотіли її зґвалтувати... Саллі опинилася в лікарні, але вона нічого не пам’ятає і переконана: самогубство намагалася вчинити не вона, а хтось інший, хто навчився керувати її свідомістю...

Лікар Роджер Еш береться допомогти дівчині. Він виявляє, що у голові у Саллі живуть ще четверо жінок та п’ятий «хтось»...

«Таємнича історія Біллі Міллігана»

Біллі прокидається і виявляє, що знаходиться в тюремній камері. Йому повідомляють, що він звинувачується у зґвалтуванні і пограбуванні. Біллі вражений: він нічого цього не робив! Останнє, що він пам'ятає, - це як він стоїть на даху будівлі школи і хоче кинутися вниз, тому що не може більше так жити. Йому кажуть, що з тих пір пройшло сім років. Біллі обіймає жах: у нього знову вкрали шматок життя! Його запитують: що значить "вкрали шматок життя"? І чому "знову"? Виходить, таке трапляється з ним не вперше? Але Біллі не може відповісти, тому що Біллі пішов... 

«Відверто про Клавдію»

У 1978 році в місті Колумбус, штат Огайо, сталося жорстоке вбивство. Клавдія зізналася, що вбивця — вона. Проте події у її викладі не відповідають висновкам слідчої групи. Хоча низка подробиць з її вуст вражає точністю: їх міг знати лише той, хто перебував на місці злочину. Дівчину заарештували, та вбивства продовжилися. Клавдія вперто доводить свою провину, плутається у свідченнях. Вона має дивну особливість, якої сама не усвідомлює. Ким Клавдія є насправді? І чи є вона взагалі? Бо все, що відбувається довкола неї, — ілюзія. І чомусь вона стала занадто реальною.

 «Доторк»

Вони не хотіли завдати комусь шкоди. Вони не злочинці і не вбивці. Вони просто хороші люди, з якими трапилося багато поганого. Однак ніхто не вірить. Тепер подружжя Старків стало вигнанцями. Коли вони заходять до крамниці чи перукарні, їх відмовляються обслуговувати. Здається, ще трохи — і на них оголосять полювання. За що? Карен і Барні зазнали радіоактивного зараження. Кожен, хто проходить повз, боїться навіть випадково доторкнутися до них. А Карен завжди мріяла стати матір’ю… Одного дня їх шокує несподівана звістка. Вона вагітна. Дитина може народитися не такою, як усі. Чи станеться диво?..

«Притулок пророцтв»

Насправді зброя не здатна вбити. Поки вона лежить у шухляді чи в арсеналі, це звичайний предмет, такий самий, як ложка чи ручка. Зброя — лише інструмент. Знаряддям убивства вона стає тільки тоді, коли опиняється в руках убивці. Рейвен ніколи й нікому не хотіла завдати шкоди. Але вона — бомба сповільненої дії. Те, що зберігає її пам’ять, здатне занурити світ у кровопролитну війну. Або врятувати сотні невинних життів. Рейвен — смертельна зброя. Усе залежить від того, до чиїх рук вона потрапить…

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина