ФРЕНСІС ФІЦДЖЕРАЛЬД

 

125 років від дня народження

 ФРЕНСІСА  ФІЦДЖЕРАЛЬДА

(24 вересня 1896 – 21 грудня 1940)

Френсіс Скотт Фіцджеральд – американський письменник, сценарист. Один із найяскравіших представників «втраченого покоління». Автор багатьох романів та оповідань, серед яких: «Великий Гетсбі»,


«Ніч лагідна», «Дивовижна історія Бенджаміна Баттона», «Тиха місцина», «По той бік раю», «Остання красуня Півдня», «Кохання останнього магната», «Пірат несходжених морів», «Багатий хлопець та інші історії» та інших.

Народився 1896 року в американському містечку Сент-Пол. Перші «проби пера» здійснив у тринадцятирічному віці.

Навчався у католицькій школі та Принстонському університеті, де остаточно захотів пов’язати своє життя з письменством.

Перший роман написав під час Першої світової війки у військовому таборі, куди його направили після призову до армії.     

Усі книги Френсіса Скотта Фіцджеральда видавалися у видавництві «Charles Scribner's Sons». А редактором автора був відомий Максвелл Перкінс, якого нерідко називають «хрещеним батьком» Фіцджеральда, Томаса Вульфа та Гемінґвея.

Перша видана книжка  «По цей бік раю»


(саме той роман, написаний під час війни, але з багатьма правками та редактурою) відразу приносить автору визнання та неабиякі кошти.

Вся творчість письменника – це звернення до молоді. Яскраво це ілюструють його ж слова: «Все, що я думаю про письменницьку майстерність, можна передати однією фразою. Писати треба для молоді свого покоління, для критиків наступного покоління і для професорів усіх наступних поколінь».


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

«Зниклі птахи та тварини України»