Дивовижний світ рослин і квітів у назвах книг

Дивовижний світ рослин і квітів у назвах книг


Квіти та рослини оточують нас скрізь: коли ми йдемо на роботу, коли гуляємо з дитиною, їдемо в подорож і навіть вдома у кожної людини знайдеться хоча б одна жива квітка.

Про квіти дуже багато написано, і не тільки в науковій літературі, а й у творах великих письменників, як минулого, так і теперішнього часу. Про них писали, з ними жили, їх любили, і варто трохи знати про те, яку роль у житті творчих людей займали квіти.

Наприклад, Гете не мислив свого існування без фіалок. Він брав їх насіння всюди, куди б не прямував і буквально сіяв їх на кожному кроці. Можна було визначити місця його відвідин по буйній фіалковій рослинності, що незабаром там з'являлася. Німецькі садівники навіть вивели спеціальні сорти фіалок і назвали їх на честь творів великого письменника.

Описано квіти і в казках. Всіма улюблена казка «12 місяців» розповідає про те, як зла мачуха послала свою пасербицю в зимовий ліс, щоб принести їй букети квітів, але не яких-небудь, а найніжніших весняних пролісків. І тільки втручання братів-місяців врятувало дівчину від лютої смерті і дарувало їй щасливий порятунок, а в майбутньому таке ж щасливе життя. І не малу роль в цьому зіграли саме квіти!

Люди для спілкування винайшли тисячі слів, але деколи їх не вистачає для вираження найголовнішого. А всього лише одна квітка може і без слів сказати те, що не записано ні в одному словнику. Вона передасть невисловлені думки вашого серця, причому ви й самі не зрозумієте, як вона це робить. Ви просто побачите в очах того, кому він буде піднесений відповідь на те, що ви й самі сформулювати не в силах.

                                    Мова квітів

Що каже свіжих квітів жмутик?

Про що їх мова непроста?

Верба – одвертість, айстра – смуток,

Лілея біла – чистота.

Конвалія – любов таємна,

Мак – юний цвіт, що не згаса.

Лавр – завжди успіх, слава певна,

А мальва – холодність, краса.

Дзвіночок польовий – то вдячність,

Троянда – то любов свята.

Нарцис – то горда необачність,

Волошка – ніжність, простота.

Саранка–лілія – сміливість,

Півонія – життя сто літ,

Фіалочка – сором’язливість,

Любов минуща – первоцвіт.

Ми любим квіти дарувати,

Й коли настане слушний час –

Все те, що хочемо сказати,

Букетик висловить за нас.

Дмитро Білоус

Пропонуємо відео презентацію підготовлену співробітниками бібліотеки філіалу №2 Полтавської МЦБС.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

«Зниклі птахи та тварини України»