Кілька фактів про українську культуру

 


Феноменальність української культури породжувалась і формувалась під впливом історичних чинників та географічних особливостей, і тісно пов’язана з нинішніми реаліями. Становлення нашої культури відбувалось на споконвічній батьківській землі, на її тисячолітніх чорноземах. Подібного багатства немає в жодній країні. До цієї землі прив’язана культура, символіка, духовність і ментальність, світорозуміння етносу.

Сотні видатних українців були і залишаються творцями світової культури та історії. Загалом поняття «культура» охоплює широкий спектр людської творчості: літературу, музику, образотворче, театральне мистецтво, та інші речі, пізнаючи які, ми стаємо шляхетними і дістаємо велику естетичну насолоду. Творці або виконавці: письменники, поети, режисери, композитори та музиканти, актори тощо – все це категорія людей, яку ми називаємо діячами культури. І яких щиро вітаємо зі святом Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва.

Бібліотека-філія №2 пропонуємо познайомитися з кількома цікавими фактами про українську культуру та відчути нашу унікальність, а саме:

-        Територією України пролягав один з найбільших історичних транспортних шляхів — «шлях із варяг у греки» — завдовжки 3 тис. км. Це сприяло прилученню до інших культур, їх засвоєнню і взаємозбагаченню.

-        Найдавніша відома ученим мапа, а також найстародавніше поселення Homo Sapiens знайдені в Україні: у с. Межиріччя Рівненської області. Їм близько 14,5-15 тис. років. Мапу вибито на кістці мамонта.


-        Україна посідає четверте місце у світі за кількістю громадян з вищою освітою. Населення України належить до найбільш освічених, а кількість людей з вищою освітою на душу населення — вища за середньоєвропейський рівень.

-        В 1934 році в Парижі на конкурсі краси мов українська мова зайняла третє місце після французької та перської за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія, структура речень. Мелодійність же української визнана другою найгарнішою серед мов світу, після італійської.

-        З дванадцяти лавр світу 4 знаходяться в Україні. Три православні та одна греко-католицька. Це Києво-Печерська лавра, Почаївська лавра, Свято-Успенська Святогірська лавра, та Свято-Успенська Унівська лавра.


-        Найдовший музичний інструмент у світі – це українська трембіта. Її довжина може досягати чотирьох метрів, а її звуки чутні більш ніж за десять кілометрів.


-        Іван Марчук – один з найвідоміших українських художників сучасності, який створив тисячі творів мистецтва та винайшов власну техніку — пльонтанізм. Він став єдиним українцем, що потрапив до рейтингу «100 геніїв сучасності» британської газети Telegraph у 2007 році.

-        Українські літератори займають особливе місце у світовій культурі. Далеко за межами України відомі Ліна Костенко, Іван Драч, Борис Олійник, Дмитро Павличко, Павло Загребельний та ін. Не менш відомі імена молодої когорти – Андрія Куркова, Юрія Андруховича, Марії Матіос, Сергія Жадана, та багатьох інших.

 


 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

Кульбаба, або Диво-рослина

4 найпопулярніші квітки осені