Революція Гідності в мистецтві: вибух креативності

Події на Майдані Незалежності у 2013-2014 роках стали поворотними для багатьох митців і українського мистецтва загалом Бібліотека-філія №2 пропонує познайомитися з деякими найвідомішими проєктами, що втілилися у життя та назавжди закарбувались в історії нашої країни.

Велика кількість відомих авторів брали участь у Революції Гідності і зафіксували цей досвід у своїх творах. Найбільш повно Майдан залишився у візуальному мистецтві. Так, з'явився Паперовий Музей Майдану. Ідея створити Музей Майдану виникла на самому Майдані – занадто багато всього відбувалося там, що хотілося зафіксувати і зберегти. За 10 років фізично музей так і не побудували – його будівля існує в паперах і планах. Попри це, Музей Революції Гідності працює над збереженням артефактів тих подій і створює нові проєкти.

Серед знакових робіт, які знаходяться в колекції Музею Майдану робота Олександра Ройтбурда, – «Різня на Хіосі», яку він зробив під впливом розстрілів 20 лютого і "Прапороносець".


                             Олександр Ройтбурд "Різня на Хіосі"

Ще один артефакт – Стіна. Це 28 картин з Революції Гідності за 40 днів, що створив київський митець Матвій Вайсберг. Він був учасником Майдану і з січня


по березень 2014-го малював те, що відчував і бачив на головній площі столиці. Серія «Стіна» стала своєрідним візуально-емоційним відбитком Революції. Художник каже, що не очікував від себе, що зможе так швидко відреагувати на події мистецтвом. З початку повномасштабної війни Матвій Вайсберг створив кілька серій робіт, зокрема, у березні 2022-го почав «Дорожній щоденник».

Київський щоденник. Відвідуючи протести на Майдані, художниця Влада Ралко, зустріла величезну рекламну фігуру з оком. Враження від контрасту протестів та мирного життя вона відобразила на папері і не зупинялася – малювала майже щодня. Всього вийшло 358 малюнків. Згодом «Київський щоденник» вийшов книгою, де кожна сторінка – це подія, новина або відчуття з Майдану. З початком повномасштабної війни Влада Ралко разом із чоловіком перебувала у Львові. Там почала створювати серію емоційних робіт «Львівський щоденник». Ділиться малюнками у соцмережах.

                                                           Влада Ралко

До того ж, події Євромайдану повпливали не лише на художників і осмислюються також в літературі, театрі, кіно і музиці. Ці твори продовжують з’являтись і сьогодні. З найновіших – вистава драматургині Неди Нежданої «Майдан. Інферно», що вийшла перед початком повномасштабного вторгнення Росії. Вперше глядачі побачили «Майдан. Інферно» в Маріуполі в знищеному нині Росією драмтеатрі. Виставу встигли показати на Сході та Півдні України.

 Її також переклали французькою, англійською та іспанською мовами, минулого року вже під час війни вона гастролювала у Франції, Румунії, США. Також події Майдану висвітлили автори фільму-кабаре «Рози», що вийшов у прокат в кінці 2022 року. Оповідає про музичний гурт Dakh Daughters, який фактично «стався» на Майдані. Зараз фрік-кабаре виступає за кордоном, нові проєкти Dakh Daughters розповідають іноземцям про війну в Україні.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

Кульбаба, або Диво-рослина

4 найпопулярніші квітки осені