Зберегти «Дім з химерами» - відстояти власність майбутніх поколінь.

 


В рамках Кіноклубу Docudays UA відбувся перегляд та обговорення документального фільму «Дім з хімерами», Україна (2013 р). Режисерка фільму Жанна Максименко-Довгич закінчила Інститут журналістики Київського національного університету ім. Т. Шевченка, працювала на телебаченні та має відзнаки за свої кінороботи у низці українських кінофестивалів.


Сюжет фільму обертається навколо будинку у центрі Києва, на вулиці Малій Житомирській. Тут на межі зникнення опинилися кілька будівель, що становлять архітектурну, історичну й культурну цінність. Серед них і Садиба Мурашка, всесвітньовідомого українського художника.

Ситуація нагадала полтавцям про проблеми, що існують у місті, зокрема про Полтавський кадетський корпус, що кілька років тому нарешті передали у державну власність, але так і не відновили. А історія головного герою фільму – киянина Олександра Глухова, показала, що боротися  за свої права можливо і потрібно. Врешті, він обстоює садибу відомого художника Олександра Мурашка, разом з тим поборовши всі бюрократичні перепони.

Висновок беззаперечний – всі хочуть жити у доглянутому та гарному місті, де влада дбає і про людей, і про пам’ятки архітектури та культури.  Головне не боятися  і боротися за збереження цих пам’яток. Та володіти інформацією, що  є основою для подальших дій. Так, в Україні 2011 року було ухвалено новий закон «Про доступ до публічної інформації». Він дозволяє запитувати у державних органів інформацію, яка раніше була недоступною або взагалі закритою для звичайного громадянина. Але небагато людей про це знає і користується своїм правом.

Не треба забувати  про те що збереження культурної спадщини та її відновлення відбувається не тільки в інтересах нинішнього, а й  майбутніх поколінь. 







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

Кульбаба, або Диво-рослина

4 найпопулярніші квітки осені