65 років від дня народження Галини Пагутяк

 



26 липня виповнюється 65 років Москалець Галині Василівні - яскрава письменниця нової літературної генерації, безсумнівний майстер сучасної української прози. За глибиною відтворення людських почуттів та національної автентичності її без вагання можна назвати спадкоємицею Ольги Кобилянської.

Відома під творчим псевдонімом Пагутяк Галина (26 липня 1958, Залокоть, Дрогобицький район, Львівська область), працює в жанрах фентезі, наукової фантастики й готичного роману.

Галина Василівна Москалець народилася у сім’ї вчителів. Коли дівчинці виповнилося 3 роки, родина переїхала в село Уріж. У дитинстві любила слухати містичні історії від свого дідуся та розповіді старших про фантастичних істот. Саме в Урожі, за словами самої Галини Пагутяк, їй відкрився дивний світ народних вірувань про потойбіччя, і відтоді вона ставиться до нього дуже серйозно. Після закінчення школи спробувала вступити на філософський факультет Київського університету – не судилося. Пішла працювати в колгосп, потім вчилася на штукатура-плиточника у Одеському училищі. Стала студенткою філологічного факультету Львівського університету, а після закінчення 3-го курсу перевелась у Київський університет ім. Т. Шевченка й успішно закінчила його. Працювала у школі, у Дрогобицькому краєзнавчому музеї, Львівській картинній галереї. Один за одним писала твори.

У творчому доробку Галини Пагутяк більше 20 книг, у яких вміщено 35 романів, повістей, оповідань. Серед яких є книжки для дітей. Низка її творів перекладені англійською («Потрапити в сад»); німецькою «Дивись назад»; російською («Діти», «Зачаровані музиканти», «Аура давнього міста», словацькою («Соловейко»), хорватською («Дивись назад») мовами.

Зараз письменниця живе та працює у Львові, веде свій сайт з блогом, де спілкується з поціновувачами її таланту. Серед коментарів до її дописів є такі: «Дякую Вам за неймовірний світ, створений Вами, і за те, що є можливість в нього потрапити».

Уже маючи першу книжку – повість «Діти» (1982), і працюючи над черговим твором – «Господар» (1986), Пагутяк який час працювала в жанрі есе, бо, як говорила авторка, «не все можна передати мовою художньої прози, а висловити своє ставлення до Буття – така ще потреба існує».

Місцем дії багатьох фантазійних творів письменниці є село Уріж, де вона зростала і де їй відкрився дивний світ людських вірувань про потойбіччя. Галину Пагутяк часто називають наймістичнішим письменником України, а вона сама вважає таким Франка. Роман «Урізька готика», який авторка відносить до вершинних своїх творів, був написаний за мотивом переказу Франка про спалення опирів в Нагуєвичах (сусідньому селі з Уріж) під час холери 1831 р.

Після виходу в світ роману «Магнат» (2014 р., видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»), Пагутяк більше не планувала писати великих творів і мала намір зайнятися редагуванням чужих текстів та перекладами. Фактично це було рішення відійти від письменницької справи, покинути велику літературу. Але в наступні два роки виходять невелика повість «Новий рік у Стамбулі» (2015), книга для дітей «У кожного є бабуся» (2015), перевидання трьох старих книг та 2 томи майбутнього десятикнижжя письменниці. Уже в 2016 році вона презентує роман «Гіркі землі» про важку долю галицької Каліфорнії – Борислава та його жителів, половина з яких вже виїхала на заробітки в пошуках кращої долі. В однойменну книгу, окрім роману, увійшли ще чотири оповідання. На презентації «Гірких земель» в Дрогобичі письменниця повідомила, що пише нову книгу.

Нагороди та відзнаки

2008 – премія Міжнародної асамблеї фантастики «Портал» за книгу «Книгоноші з Королівства».

2008 – українсько-австралійська літературна премія «Айстра» за книгу «Захід сонця в Урожі».

2009 – роман «Урізька готика» визнаний Книгою року BBC-2009.

2010 – Національна премія України імені Тараса Шевченка за книгу «Слуга з Добромиля».

2011 – нагороджена ювілейною медаллю «20 років Незалежності України» за значний особистий внесок у становлення Незалежності України, утвердження її суверенітету та зміцнення міжнародного авторитету, заслуги у державотворчій, соціально-економічній і громадсько-політичній діяльності, сумлінне та бездоганне служіння українському народу.

2011 – премія Міжнародної асамблеї фантастики «Портал» за книгу «Зачаровані музиканти».

2015 – літературна премія Валерія Шевчука за книгу «Магнат».













Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

Кульбаба, або Диво-рослина

4 найпопулярніші квітки осені