105 років від дня народження Джеймса Олдріджа

 



До числа прогресивних діячів зарубіжної журналістики відноситься видатний англійський письменник і публіцист Джеймс Олдрідж. Ім'я цього талановитого англійського літератора, активного публіциста і невтомного борця проти фашизму, глашатая світу і прогресу, відомо всім людям доброї волі, також його ім’я об'єднало свої зусилля в боротьбі проти паліїв нової війни.

10 липня виповнюється 105 років від дня народження видатного англійського письменника та публіциста Джеймса Олдріджа. Повне ім'я – Харольд Едвард Джеймс Олдрідж (англ. Harold Edward James Aldridge).

Народився він 10 липня 1918 року в Австралії, у Сванхіллі, штат Вікторія, де й минуло, за його словами, «том-сойєрівське» вільне дитинство, сповнене пригод. Про які можна й потрібно прочитати в повісті «Мій брат Том», у романі «Правдива історія Ліллі Стьюбек», в інших «австралійських» книгах Олдріджа, де автобіографізм не відокремиш від вигадки, та й не слід. У 14 років Джеймс пішов розсильним у редакцію однієї з мельбурнських газет, а у 18 вирушив підкоряти Лондон. Олдрідж здобув гарну освіту: навчався спочатку в коледжі у Мельбурні, потім вступив до Оксфорду, відвідував льотні курси, а головне — розпочав журналістську кар’єру, співробітничаючи з кількома лондонськими газетами.

У 1939 р. як воєнний кореспондент приїхав на радянсько-фінський фронт.

Протягом років Другої світової війни Олдрідж побував у ролі кореспондента у багатьох країнах (в Норвегії, Греції, Єгипті, Лівії, Ірані і т.д.) і на багатьох театрах воєнних дій. Народження Олдріджа як письменника, його ідейне зростання тісно пов’язані з визвольною боротьбою народів у період Другої світової війни.

Відвідав і Радянський Союз, де провів майже рік (1944-1945). У 1945 році отримує премію Джона Левелліна. З 1951 року він стає членом міжнародної організації «Письменники за мир».

Його художні репортажі («Пісня про Кавказ», 1942) і романи («Справа честі», 1942, «Морський орел», 1944), цикл новел (книга «Про багатьох людей», 1946) відобразили героїзм народного опору й ті зміни, які спричинили перемогу над фашизмом. Письменник жваво відгукується на актуальні проблеми часу, бореться за мир і покращення міжнародних відносин (роман «Дипломат», 1949). У романі Дж. Олдріджа «Дипломат», який є одним із найбільш зрілих і довершених його романів, показано гостру дипломатичну боротьбу у вищих ешелонах влади на початку «холодної війни». Першу премію Олдридж отримує у 1953 році Золота медаль Миру, виступає як митець на підтримку національно-визвольної боротьби пригноблених народів («Герої пустельних обріїв», 1954; «Не хочу, щоб він помирав», 1957; «Останній вигнанець», 1961).

Письменника приваблює тема людини, що в драматичних обставинах перемагає відчай («Мисливець», 1950). Про розмаїття творчих інтересів свідчить книга «Каїр», цикл австралійських новел («Хлопчик з лісового берега», «Перемога хлопчика з лісового берега», «Татова сорока» та ін.), повість «Мій брат Том» (1966), збірка оповідань різних років «Золото й пісок» (1960),


що включає «Останній дюйм»,



«Акуляча клітка»

та інші твори. Романи Олдріджа тяжіють до жанру героїчної епопеї, вони реалістично відображають і складний шлях людини до нових обріїв, і трагедію людини, що їх утратила.

У першому романі Джеймса Олдріджа «Справа честі» дія відбувається у Греції, героєм його є англійський льотчик. Темою твору стала боротьба народу проти фашистської окупації. Антифашистському опору присвячено й другий роман письменника «Морський орел»,


дія якого відбувається на Криті. Третя книга письменника про антифашистський опір має назву «Про багатьох людей».

Роман I960 року «Мисливець» розповідає про нелегку боротьбу за життя та щастя канадського мисливця Роя Мак-Нейра. Романи межі 50 - 60-х pp. («Герої пустельних обріїв», «Не хочу, щоб він помирав»,



«Останній вигнанець») присвячені боротьбі арабських народів за незалежність і справедливий соціальний устрій.

У романах 60-х pp. «Бранець чужої країни» та «Велика гра», що утворили своєрідну дилогію, письменник порушує проблему відносин Англії та Росії. У ці роки він намагається також розкрити тему відносин Європи й Америки в романах «Останній погляд» та «Прощай, Америко». Важливою темою в творчості Джеймса Олдріджа є тема дитинства та юності. Цю тему розкривають найкращі романи, повісті й оповідання останнього тридцятиріччя. До них належать повісті «Мій брат Том. Історія одного кохання», «Дивовижна історія Ліллі Стьюбек» та «Справжня історія плювали Мак-Фі», «Дивовижний монгол», новели «Хлопчик з лісового берега», «Перемога хлопчика з лісового берега».

Твори Джеймса Олдріджа перекладено 45-ма мовами. Українською мовою твори Олдріджа перекладали В. Гнатовський, О. Гончар, М. Пінчевський. П. Соколовський, Л. Солонько, П. Шарандак.

Крім романів та оповідань він пише також нехудожні тексти та працює на телебаченні. За його романом «Ride a Wild Pony» студія Уолта Діснея зняла фільм, а по мотивам «My Brother Tom» було знято телесеріал.

В 1972 році Організація Міжнародних Журналістів (Organisation of International Journalists) нагородила Джеймса Олдріджа золотою медаллю за його журналістську працю, також він отримав Лeнінcьку пpeмію «Зa зміцнeння миpy між нapoдaми» (1973).

За роман «Правдива історія коси Макфі» (Viking, 1986) він отримав щорічну нагороду Приз за дитячу фантастику від Гардіан.

Літературна творчість Джеймса Олдріджа унікальна. Адже крім романів і оповідань, в творчому арсеналі знаменитого англійського письменника і журналіста - величезна кількість опублікованих статей, нарисів, есе, книги-посібники з підводного плавання і підводного полювання (він і тут виступає справжнім професіоналом!).

Кінець п'ятдесятих і початок шістдесятих минулого століття були роками, коли молодь зачитувалася книгами Хемінгуея і Ремарка, Драйзера, Голсуорсі і Кроніна. Після фільму «Останній дюйм» на прилавках з'явилися «Морський орел» і «Справа честі» Олдріджа. Всі ці книги видавалися великими тиражами і потрапляли на розкладки, часто організовували просто на Хрещатику. Довго вони там не залежувались, розходилися швидко, прочитувалися захлинаючись.

Практично всі його твори - це сплав яскравою публіцистики з талановитими художніми узагальненнями, і завжди в романах і розповідях Олдріджа в фокусі його уваги - людина зі своєю складною долею, людина, що знаходиться в критичній ситуації і поставлений перед вибором, людина в пошуках реальної свободи.

Джеймс Олдрідж зробив величезний внесок у світову літературу. Всі його твори наповнені величезною любов'ю до людей і всьому світу в цілому.


Щоб краще дізнатися про життєвий та творчий шлях письменника, завітайте до бібліотеки філїї №2.

Книги Джеймса Олдріджа чекають на Вас.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

Кульбаба, або Диво-рослина

4 найпопулярніші квітки осені