«Хід королеви» - читаємо книгу, дивимось кіно

 


«Для одних шахи – приємна забава, спосіб провести час; для інших – нав'язливий стан, навіть хвороба. Але іноді з'являються люди, для яких шахи – справжнє покликання»

Уолтер Тевіс «Хід королеви»

20 липня в усьому світі заведено відзначати Міжнародний день шахів. Святкують його як професійні шахісти, так і любителі інтелектуальної гри. Бібліотекарі бібліотеки-філіалу №2 пропонують в цей день звернути свою увагу на чудову книгу, присвячену саме цій грі, або принаймні, подивитись однойменну екранізацію «Хід королеви» від Netflix (2020р).

Автор книги Волтер Тевіс – американський письменник, відомий своїми фантастичними та реалістичними творами. Усього письменник випустив шість романів, і три з них були екранізовані. Книга «Хід королеви» була написана в 1983 році, але не викликала великого інтересу свого часу. Проте, дивно, скільки сучасних тем можна знайти у книзі сьогодні: фемінізм, расизм, самотність, боротьба із залежністю та пошуки самого себе. У автора вийшов не тільки дуже цікавий сюжет, але й дуже добре і докладно були розглянуті шахові партії, і найприємніше, що цікаво читати книгу навіть тому, хто в шахах не розуміє практично нічого! Однак, якщо світ шахів вам близький, читання принесе вам особливу насолоду. Напружений поєдинок двох розумів описаний як справжнісінький трилер.

Як розповів Волтер Тевіс в інтерв'ю The New York Times 1983 року, він одержимий внутрішньою боротьбою, яка призводить людину або до перемоги, або до поразки. Сам Волтер Тевіс був чудовим гравцем, тому він описав інтелектуальні баталії з неперевершеною майстерністю.


Міні-серіал від Netflix точно передає і зміст і дух книги. Але відмінності все ж таки є. Шахістка Бет Хармон — вигаданий персонаж, її історія справді натхненна біографією письменника та подіями зі світу шахів того часу. Шахи - складна гра, освоїти яку дано не кожному. Головна героїня фільму (книги) одна з небагатьох, вона природжений геній. Дівчинка викликає на поєдинки спочатку однолітків, а згодом і іменитих гравців. Їй не заважає ні вік, ні стать, ні навіть згубна залежність від алкоголю та транквілізаторів. У деяких місцях історія в серіалі пом'якшена, а в інших прикрашена, щоб вона ефектніше виглядала на екрані. Головну роль у фільмі виконала Аня Тейлор-Джой. Під час зйомок Ані доводилося не просто переміщати фігури клітинами. Акторка запам'ятовувала послідовність ходів для надання серіальним партіям максимальної реалістичності. Наполеглива праця Тейлор-Джой окупилася сповна: за роль у фільмі «Хід королеви» вона здобула престижну премію «Золотий глобус». А серіал вважають чи не найкращим серіалом року!

Після прочитання книги Волтера Тевіса у вас обов’язково прокинеться бажання навчитися грати у шахи. А ще захочеться подивитися серіал. Рекомендуємо і те і інше, а книгу до прочитання – обов’язково!

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина