55 років від дня народження Дмитра та Віталія Капранових

 

 24 липня, святкують свій 55-й день народження Брати Капранови.

Брати-близнюки Дмитро та Віталій відомі Україні своєю письменницькою та видавничою діяльністю, популяризують українську книжку, історію та культуру. Публіцисти роблять вагомий вклад в українську літературу завдяки новаторському стилю пера.  Завдяки їхнім книжкам, навіть малеча цікавиться історією та літературною спадщиною України.

Вони не завжди були письменниками, до цього вони довго йшли. Втім, навіть якщо вони народилися в місті Дубоссари (Молдова), то українцями були вже з народження. Вони не вчили української мови в школі, але знали її завжди. Окрім великої бібліотеки українськомовних книжок вдома, їх навчала українській їхня бабуся. Заохотила вона Капранових і до книг, тож любили читати вони вже з малечку.

Дитинство братів пройшло в Очакові Миколаївської області. Капранови – з роду українців, утім за часи Сталіна, їхнього діда визнали «ворогом народу», тож довелося тікати. Брати вважають своєю батьківщиною саме Миколаївщину. Окрім любові до української літератури, мали охоту до спорту та музики. Свого часу закінчили школу з греко-римської боротьби та фортепіано.

Вищу освіту отримали у Свердловську та Москві. Там здобули фах "Технічна кібернетика". Вчилися запускати балістичні ракети та збивати ворожі літаки.

Так, у Москві вони прожили до 1998 року. Працювали на фармацевтичних посадах, займалися виноробством і на початку 90-х років видавали українську газету “Тинди-ринди” та журнал української фантастики “Брати”. А згодом Дмитро та Віталій переїхали до України: Причина переїзду банальна – ми не бачили можливостей реалізації себе як творчих людей у Росії. Українці мають жити в Україні!

На батьківщині брати взялися за видавничу справу, бо відчували книжковий голод. Ніхто тоді не видавав української літератури. Кілька років пройшло, аж поки не відкрилося їхнє видавництво «ЗЕЛЕНИЙ ПЕС». Існує воно й досі, а спеціалізується на сучасній художній та дитячій літературі. Видавництво співпрацює з більше ніж 100 українськими та іноземними авторами. Одним з головних завдань видавництва є популяризація української мови в усіх сферах життя. У видавництві вважають, що якісна українська книга обов’язково має потрапити до тих, хто її заслуговує.

Їхній шлях як письменників розпочався з 2001 року, тоді вийшла їхня перша поважна книжка.

КОБЗАР 2000

Цей роман-збірник має різножанрові оповідання, які переплітаються з сучасною Україною. Капранови додали до знайомих уже читачам творів Шевченка містичні оповідки, де відьми існують поряд із мобільними телефонами, а вовкулаки та русалки не зважають на автомобілі та бетонні парапети. 

ЗАБУДЬ-РІЧКА

Книга увійшла в список літературної премії "Книга року ВВС-2016". В основу роману покладена історія родини Капранових, у якій один дід був червоноармійцем, а інший  – «ворогом народу». У книзі розповідається про трьох молодих хлопців, які потрапляють на Другу світову війну. І доля склалася так, що у всіх у них було одне ім'я – Степан Шагута. Комсомолець пішов до дивізії "Галичина", син офіцера УНР – у Червону армію, а польський жовнір – в УПА.

Багато років потому нащадки тих Степанів, закохані хлопець із дівчиною, починають власне розслідування потрійної долі українського народу.

МАЙДАН. ТАЄМНІ ФАЙЛИ

За словами Братів Капранових, видали вони цю книгу, щоб онуки не казали, що незалежність їм упала з неба. Письменники провели власне розслідування, опитали купу людей аби дізнатися, що відбувалося всередині й поза Майданом під час Революції Гідності.

У Революції брали участь мільйони, але що насправді сталося тоді, й досі залишається таємницею. Що відбувалося за лаштунками Майдану? Хто платив за Революцію? Як ділили владу переможці? Хто і чому здав Крим та Донецьк? Яким дивом встояли Одеса і Харків?

Герої цього журналістського розслідування не тільки ті, хто стояв на сцені, але й ті, хто ховався за лаштунками, хто їздив до Януковича і хто сперечався з Європою, захоплював адмінбудівлі, сидів у буцегарнях, а також воював, лікував, працював для того, щоб Революція перемогла.

РУТА

Що може допомогти у скрутній ситуації? Тільки любов. Вона надає сили для боротьби та рятує від зневіри. А іноді навіть творить чудеса.

У далекому 1991-му киянин Андрій Литвин служив у Вільнюсі і брав участь у штурмі Телецентру як радянський солдат. У 2014-му він знову став учасником революційних подій, але тепер уже як захисник української незалежності. І, на відміну від товаришів, він не лізе у сутички з силовиками – адже сам колись був у їхній ролі. Проте все змінюється у мить, коли пропадає зв’язок із дочкою Рутою, яка працює в бібліотеці Майдану. Український Дім захоплюють «беркутівці».

Разом із жменькою майданівців він захищає барикади, водночас розшукуючи дочку, коли раптом його дістає минуле – Вільнюс 91-го і литовська студентка Рута, в яку він, сержант Литвин, колись був закоханий…

Нова книга Братів Капранових, як завжди, стане для вас приємним відкриттям.

МАЛЬОВАНА ІСТОРІЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ

Ця книга підійде як для дітей, так і для дорослих. Тут викладено короткий огляд найважливіших подій історії України та її важкий шлях до незалежності. Освіжити свої знання з історії допоможуть мапи, фотопортрети відомих постатей, таблиці, а також комікси. Останні досить вправно додають книжці дрібку гумору та перетворюють важке навчання на цікаве читання. Малюнки до книг створювали шість авторів, тож підручник справді не нудний, а дозволяє зрозуміти історію батьківщини в найважчих її аспектах.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО БРАТІВ КАПРАНОВИХ

•  Брати одружилися з близнючками. А все через настороги їх матері – жити завжди разом і не розлучатися. Зараз вони живуть в одному домі та разом виховують своїх дітей.

•  Капранови документально засвідчили, що на той період (1998 року) в Україні існувало лише 600 назв книжок української мовою.

 Зажди вдягаються однаково.

 У дитинстві батьки їх позначали «зеленкою», щоб не переплутати.

 У 2007 році заснували премії «Золотий намордник» – за перше місце в рейтингу державного хамства та «Золотий ошийник» – за перше місце в рейтингу іноземного хамства (присуджується через інтернет-голосування).

• 2011 року започаткували Всеукраїнський конкурс двійників Тараса Шевченка.

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина