60років від дня народження Юрія Іздрика


Юрій Романович Іздрик — український прозаїк, поет, культуролог, автор концептуального журнального проекту «Четвер» — народився 16 серпня 1962 року.

Батьківщина талановитого Юрія Іздрика - місто Калуш в Івано-Франківській області. Дідусь автора часто бував в засланнях, будучи гнаним сталінським режимом. Звідси у Юрія і розвинулося почуття патріотизму до незалежної України. Сьогоднішня творчість в стилі постмодерну публікується переважно на рідній державній мові.

Ще з 14 років літератор почав писати вірші, потім прозу. Улюбленими авторами в дитинстві у Юрія був Всеволод Нестайко, Степан Руданский, Купріна. Але перше значиме видання для літератора – збірка Хемингуэя, видана українською мовою в чотирьох томах. Саме після прочитання відомого американського письменника Юрій Іздрик зрозумів, що українська мова може бути на папері дуже емоційною, виразною, яскравою, красивою і захоплюючою.

Ще один талант письменника – гра на музичних інструментах. На деяких зустрічах можна почути музичні композиції, зіграні Юрієм на гітарі. У юності ж автор грав і на фортепіано, і на мандоліні, і на віолончелі. Саме подібний різнобічний розвиток особистості і сприяв тому, що Іздрика часто запрошують вісті лекції з мистецтвознавства.

Не чужий авторові і театр. Ще в студентські роки він активно брав участь в постановках і навіть ставив власні роботи на сцені з юними талантами.

Дивно, але в 80-і роки майбутній знаменитий письменник працював інженером на заводі автоматизованих ливарних машин і в інституті галургії Калуша. Монотонна робота тривала до 90-го року. Лише тоді Юрій остаточно зрозумів, що його покликання – це література і інші види творчої діяльності.

У 1989 році починається історія легендарного журналу "Четвер", який випускався Іздриком і Юрієм Андруховичем.

Саме у літературному журналі публікувалися перші роботи автора. Серед них «Остання війна», «Десять віршів про Батьківщину».

Сьогодні творчістю Юрія зацікавились видавництва багатьох країн. Він же вважає за краще співпрацювати з вітчизняними командами.

Літературна творчість була властива Юрієві Іздрику з дитинства. Складно сказати, який жанр дається авторові легше. Адже друком випускаються і поетичні збірки, і проза, і літературні журнали під його авторством. Особливість таланту полягає в ораторській майстерності. Поціновувачі творчості і знайомі завжди відмічали ту захоплюючу енергетику, яку передає літератор глядачеві під час своїх виступів. 

Зверніть увагу, наскільки незвичайні вибрані назви для новел, історій в прозі і повноцінних романів автора. Окрім прозаїки, слід виділити популярні поетичні збірки: «Після прози» (2013), «Ю» (2013), «Календар любові» (2015), «Цигарки» (2017).

Активно працює Юрій і до цього дня. Окрім прози і поезії, він займається редагуванням, перекладом. А його активна громадська позиція відображає його істинний патріотизм і бажання працювати саме на благо української творчості.

На багатьох літературних порталах Юрія Романовича Іздрика згадують, як одного з учасників так званого Станіславського феномену. Він описується, як феномен існування цілої групи літераторів в Івано-Франківську, які сприяють розкриттю сучасної літератури в жанрі постмодерн в українському творчому просторі.

До активних учасників цього феномену відносять не лише Юрія Іздрика, але і Юрія Андруховича, Ярослава Яновского, Володимира Мулика і Ростислава Котерліна. Активний розвиток руху українських літераторів припадає на період після розвалу Радянського Союзу, коли багато видань знову стали доступні, а жанр постмодерну перестав бути обмеженим в жорстких рамках цензури.

Важливість творчості Юрія Іздрика проявляється в увазі до нього з боку міжнародних проектів, колективів, критиків. Одно з останніх досягнень автора - видання книги «Цигарки» на білоруській мові, а також випуск цієї ж книги у форматі музичної композиції.

Тільки уявіть, наскільки багатогранні тексти письменника, якщо по них можна писати пісні.

Сьогодні Юрій продовжує активно писати, публікує статті з мистецтвознавства, літературознавства, займається видавничою справою.

Знамениті книги і збірки Юрія Іздрика

Знайомлячи вас з творчістю Іздрика варто перерахувати ключові публікації і роботи автора :

 «Острів КРК» (1993)

 «Воццек & воццекургія» (1997)

 «Подвійний Леон» (2000)

 «Інший формат: Юрій Издрик» (2003)

 «AM™» (2004)

 «3: 1» - це «Острів Крк»,

 «Воццек» і «Подвійний Леон» (2009)

 «ТАКЕ» (2009)

 «Флешка-2GB» (2009)

 «Флешка. Дефрагментація» (2009)

 «Номінація. Уся Проза Іздрика» (2016)

 «Summa» (2016)



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина