5 книг сучасних письменників, які варто прочитати цієї весни

 

Навесні виникає потреба у вітамінах, сонці, теплі. Це час, коли разом із розквітом світу у людей розквітають думки. Нам хочеться змінюватися, осягати, пізнавати, любити. І якщо вам несила чекати «ідеального» понеділка, обирайте будь-який день весни і будь-яку книгу, яка допоможе вам знайти себе або розширити власний кругозір.

 

Дзвінка Матіяш «Дорога святого Якова»


Ми поспішаємо жити і не поспішаємо розуміти людей, несхожих на нас. Ми працюємо у шаленому ритмі, не дозволяючи собі зупинитися. Бо зупинки – то завжди випробування, як і довгі шляхи, які людина неодмінно має пройти. Одні сягають декількох десятків кілометрів, інші – декількох сотень, як от шлях святого Якова.

Каміно-де-Сантьяґо, або ж дорога святого Якова це 900 кілометрів пішки з наплічником на спині через усю Іспанію до міста Сантьяґо-де-Компостела і до мису Фіністерра Кінця Землі.

Це унікальний досвід, який авторка книжки переживає разом зі своїм чоловіком. Стан перебування у дорозі, фізичні й моральні зусилля, без яких не подолати такий шлях, знайомства з людьми з різних країн, що вирішили пройти Каміно, історії людей, яких можна було би зустріти тепер і багато років тому, про все це можна прочитати у книжці «Дорога святого Якова».

Авторка впускає читача у свої переживання. Вона ділиться із нам світлими і сумними дитячими спогадами, сокровенними молитвами, розмовами з рідними та паломниками, цінними спостереженнями. 

 

Галина Вдовиченко «Пів’яблука», «Інші пів’яблука»


 «Пів'ябл
ука. Інші пів'яблука» – історія жіночої дружби, що дозволить читачеві поглянути на звичні речі по-новому, оповідь про долі чотирьох подруг – таких різних, але однаково близьких. Одного разу вони знаходять незвичайний сувенір. Те, що спершу здавалося просто цікавою іграшкою, починає у дивовижний спосіб змінювати життя жінок, виконуючи найпотаємніші бажання кожної з них... Знахідка стане початком нових пригод, вона покаже, чого насправді бажають подруги. Хто зміг створити цей шедевр? І чому майстер Пінзель, найзагадковіший галицький скульптор XVIII століття, що далі помітніше впливає на тих, хто живе у XXI столітті? Дізнайтесь усі таємниці, прочитавши цю чудову книжку.

Однак не все так просто, як може здатися на перший погляд. У продовженні роману «Інші пів’яблука» сюжет закручується навколо випадково знайденого дерев’яного яблука Іоана Пінзеля (чи не Пінзеля). Відтак, чотири подруги-львів’янки намагаються з’ясувати, чи справді воно може належати галицькому скульптору, який жив і творив у XVIII ст. Дівчата занурюються в історію, паралельно намагаючись розібратися зі своїм особистим життям.

Інколи міцна дружба дівчат опиняється під загрозою і коли здається, що все втрачено, старе добре яблуко знову об’єднує чотирьох подруг.

Звісно, не обійшлося і без див. Деякі  з них цілком реальні, інші можуть видатися неправдоподібними, але без них яблучна історія була б дуже простою і звичайною.

  

Марічка Крижанівська «Тіні»


 
«Тіні» Марічки Крижанівської – нове слово в сучасному бурхливому розвитку української жанрової літератури. Фактично, перед нами справжній гуцульський пригодницький роман! Гуцульський – не за поверховим зовнішнім антуражем і не за випадковою пов’язаністю з цією відомою карпатською територією. Ідеться про роман, занурений у прадавні вірування гуцулів, коли ще люди та духи разом творили гармонію Всесвіту, відтак із документальною точністю перепущений через процес зйомок легендарних «Тіней забутих предків» Сергія Параджанова і доведений до наших часів, коли й відбувається несподівана розв’язка.

Хто головний лиходій, хто головна жертва, а хто мимовільний нишпорка, хто і в який спосіб доклався до відновлення світового ладу – щоб усе це остаточно з’ясувати, треба добратися до останніх сторінок «Тіней».

 

Андрій Содомора «Бесіди п(р)одумки»


У цій книжці – спроба реконструювати життя думок, образів, настроїв у духовному просторі. Автор сприяє їхнім зустрічам, долучається до бесіди, запрошує до неї й Читача.

Спочатку здається, що читати короткі речення-роздуми буде значно легше, аніж суцільний художній текст, але це не так. Особливо, якщо кожне наступне речення – це ніби маленький пазл великої картини Всесвіту, яку вдасться скласти лише тому, хто дійде до кінця.

Роздумуючи над плинністю часу, важливістю сказаного, почутого і втраченого, пошуком власних берегів, Андрій Содомора нагадує читачеві, що люди невічні. Але є щось таке, що непідвладне часу – це слова, творчість, віра, любов…

Ця книги змушує міркувати над сенсом нашого земного існування спрощувати складне, цінувати просте і рухатися до мети. Адже для того, аби знайти бодай якусь знахідку, треба йти.

 

Маркіян Прохасько «Нестримна сила води»

 

«Нестримна сила води» – це дев’ять урбаністичних історій, у яких люди зачаровуються містами і розчаровуються у них, намагаються врятувати їх од осучаснення або свідомо перелаштовують на новий лад. А все тому, що «істина у кожного своя – індивідуальна» і «не може бути ідеального порядку». Нема ідеальних міст, як і нема ідеальних людей.

 Однак герої Маркіяна Прохаська не лише шукають і будують свої міста, вони роздумують над важливими і вічними питаннями, як от: що потрібно людині для щастя, чи можна вийти за межі умовних рамок земного існування, як багато важать наші слова, що таке краса, реальність, правда, істина тощо.

 «Нестримна сила води» – це книга, яку треба «пити» неспішно, маленькими ковточками, перечитуючи окремі рядки декілька разів, вступаючи у дискусії із героями, автором і самим собою. Бо так важливо знайти своє кольорове, задумане, допитливе, рідне місто-лабіринт, у якому буде не страшно загубитися.

Маємо надію, що прочитавши ці книжки ви отримаєте справжнє задоволення!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина