«Симфонія пекторалі». Знайомство з новими надходженнями від #УІК-_Незалежність_ 30, #Книжкові _ проекти _Незалежність

В цьому році бібліотека-філіал №2 отримала від «Українського інституту книги» чудове  видання «Симфонія пекторалі», що зацікавить кожного, хто хоче глибше пізнати історію рідного краю.  Видання присвячене 50-річчю знайдення шедевра давнього мистецтва – золотої пекторалі у скіфському  кургані Товста Могила на Дніпропетровщині.

Скіфська Золота Пектораль вважається найціннішою археологічною знахідкою XX століття, шедевром світового мистецтва. Являє собою неповторний, геніальний витвір скіфо-античного золотарства.

21 червня 2021 року виповнилося 50 років з того дня, коли Борис Мозолевський – керівник археологічної експедиції – знайшов предмет, який одержав назву «пектораль» (від латинського pektos - груди)  – нагрудна прикраса скіфського царя IV століття до н.е. Борис Мозолевський (1936–1993) – археолог і поет, людина непересічної долі. Він настільки любив і активно досліджував археологічні пам’ятки Придніпров’я, що на Дніпропетровщині його вважають своїм земляком.Знайдена Мозолевським пектораль – знак царської влади скіфів, вишуканий твір філігранної роботи, якій дивуються й сучасні майстри. Він зроблений, за припущенням, грецькими майстрами на замовлення скіфської знаті. Прикраса вагою понад кілограм і діаметром 30 см пролежала в землі не одне століття.

Скіфська пектораль з Товстої Могили відігравала магічну роль і символізувала приналежність до божественного. Виступала свідченням царського походження. Була перепусткою для скіфа та його родини у загробний світ... Варто також додати, що пектораль мала не тільки парадно-церемоніальне, а й практичне призначення – захищала грудну частину тіла воїна, горло та плечі від поранень. Як стало відомо завдяки дослідженням археологів, пектораллю із Товстої Могили за життя користувалися, свідченням того є деякі пошкодження та сліди ремонту на лівій частині виробу.

Пекторалі були не рідкість у ті часи. Існували як чоловічі, так і жіночі. Чоловічі були неодноразово знайдені у військових похованнях різних областей Індо-Європи. Жіночі мали ритуальну і декоративну суть, служили прикрасами та були переважно одноярусними – їх знаходили в курганах Куль-Оба та Велика Близниця на Тамані (Кубань).

Скіфська пектораль названа ЮНЕСКО «одним з найвизначніших археологічних відкриттів людства ХХ століття» і має сакральний характер, це реліквія, культова річ ритуального призначення.

На пекторалі міститься близько 100 майстерно виконаних фігур. Її композиція відбиває міфи та космогонічні уявлення скіфів, пов’язані з концепцією трьох сфер світобудови, втілених у трьох поясах витвору. У неї безліч інтерпретацій, одна з них:

1.     Верхній – світ матеріальний, населений людьми;

2.     Нижній – світ потойбічний, населений міфічними істотами;

3.     Серединний – невидимий світ, світове дерево, яке в'ється квітковим орнаментом і сполучає обидва світи – Нижній і Верхній, Небо і Землю.

Пектораль з кургану товста могила – пам’ятка, яка спонукає нас зануритись у глибину тисячоліть і відчути дихання життя, що відійшло.

 

Видання, присвячене пекторалі, має на меті популяризацію знань про давнє населення на землях України: його буття, творчість, естетичні уподобання. Запрошуємо всіх познайомитися з цим виданням в бібліотеці-філіалі №2

 




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

«Зниклі птахи та тварини України»