Голодомор очима письменників України



 „Мільярди вір зариті в чорнозем,

 мільярди щасть розвіяні у прах”

                    Симоненко Василь


Щорічно в Україні відзначається День пам’яті жертв голодоморів. Зараз цей день припадає на 27 листопада. Це можливість згадати історію, вшанувати тих, чиє життя було зруйноване або знищене в ті страшні часи сталінського режиму. Українці ніколи не були байдужі до цієї трагедії, про акт геноциду писали свої твори українські письменники, Голодомор став темою багатьох художніх творів.

У сучасному світі про масові вбивства шляхом штучно створеного голоду вже не бояться говорити, і все ж Голодомор 1932-1933 років деякі країни не поспішають визнавати геноцидом українського народу. Щоб розуміти, через що пройшли наші предки, відчути, яку складну історію переживала Україна 87 років тому, ми зробила підбірку художніх і публіцистичних книг, у яких розкривається тема Голодомору.

Самчук,  У.   "Марія"

"Матерям, що загинули голодною смертю на Україні в роках 1932-1933", - посвята, якою Улас Самчук почав свій роман - перший художній твій про події Голодомору. 

У романі-хроніці описана трагедія України після 1971-го року - через трагедію однієї жінки. Його вважають одним з найкращих творів про історію українського народу у ХХ столітті.



Барка, В.  "Жовтий Князь"


  Твір Василя Барки - представника української діаспори у США - написаний у 1958-1961 роках. Він також став одним із перших у світовій літературі професійним прозовим твором, присвяченим Голодомору 1932-1933 років.

 Роман є лiтописом сiмейного життя родини Катранникiв. Хоча в його основі - власні спогади автора, який у молодості опинився на межі голодної смерті. Їх він виношував 25 років - записувати свідчення очевидців і свої власні почав у 1943 році, перебуваючи у таборі для переселених людей, а обробляти - вже у Нью-Йорку, у 1950-му.

Книга здобула схвальні відгуки на Заході. Французька газета "Ле Монд" у 1967 році визнала її "найкращим твором у повоєнній Європі на одну з найважчих тем".

За цим романом Олесь Янчук у 1991 році на Київській кіностудії створив фільм "Голод-3

Мейс, Д.  "Ваші мертві вибрали мене..."


"Ваші мертві вибрали мене..." - це збірка ключових праць Джеймса Мейса, багато з яких присвячені Голодомору. У 2013-му "Українська прес-група" видала ще одну збірку - "Свічка у вікні...".

Окрім того, у 2008 році Києво-Могилянська академія видала чотирьохтомне видання матеріалів Конгресово-президенської Комісії США "Великий голод в Україні 1932-1933 років" під редакцією Джеймса Мейса, який очолював її.

Касьянов, Г.   "Розрита могила: Голод 1932-1933 років у політіці, пам’яті та історії (1980-ті – 2000-ні)"


“Розрита могила …” професора, доктора історичних наук, історика Георгія Касьянова – про Голодомор як явище на політичній і історичній аренах, у внутрішньополітичній боротьбі, міжнародних відносинах. Це видання не про події минулого, а про сучасну репрезентації й інтерпретації цих подій. У трьох частинах книги йдеться про історію забуття і реконструкції подій 30-х років, про появу Голодомору як специфічного дискурсу і особливої ​​форми культурної реальності, про функціонування Голодомору в трикутнику «історик – політика – влада», про наукову деконструкції Голодомору тощо.


Загребельний, П.  "Тисячолітній Миколай"

    Тисячолітній Миколай — роман с незвичайним сюжетом. Це розповідь-спогад людини, яка прожила понад десять століть — від часів князя Володимира до наших днів — не одне життя, щоразу ніби вмираючи та знову народжуючись, і завжди з ім’ям Миколай. Був він дружинником князя Володимира, їздив з його посланцями до Візантії, і разом із нареченою князя, ромейською царівною Анною, привіз на Русь нову віру. З козацьким посольством Богдана Хмельницького інок Миколай Несміяновський, що знався у всіляких науках, приїздив до Москви, де у Чудовому монастирі був справником старих та новопечатних книг. У двадцятому столітті Миколай Сміян ще хлопцем пережив голодомор 33-го, молодим лейтенантом пройшов кривавими дорогами Великої Вітчизняної, а у мирний час став вченим-агрономом. 


У другій частині роману події відбуваються у повоєнний час.

Талан, С.  "Розколоте небо"

Сучасна українська письменниця Світлана Талан пише твори в жанрі «реальних історій». Роман «Розколоте небо» присвячений темі колективізації і Голодомору в Україні. Письменниця відобразила події 30-х років на прикладі одного селища на Луганщині. Українське село, де були розкішні сади і родючі землі, спустошила голодна смерть. Справжні, невигадані жахи описує автор: на які відчайдушні і жорстокі вчинки йшли люди, щоб вижити в лихі часи голоду. І в ці трагічні події знаходиться місце і для любові, яка то спливає на перший план, то ховається за чорною, пекельної реальністю. «Розколоте небо» перевертає свідомість читача і відкриває для кого-то невідомі сторінки історії.



 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина