Читання, або «ліки для душі»


Книги з давніх-давен називали «ліками для душі», але для сучасної психотерапії це не просто метафора. Книги завжди пропонували використовувати з лікувальною метою. У письмових джерелах, що існували ще до нашої ери, містяться метафоричні згадки про цілющу силу книг для душі і конкретні рекомендації як застосовувати літературу для лікування недуг. У художній літературі можна знайти поради, які зараз здадуться абсурдними. Наприклад, Арістофан пропонував читати свої комедії злочинцям, щоб виправити їх натуру, а Еразм Роттердамський радив лікувати читанням гумористичних книг нариви на обличчі!

Лікування за допомогою книг застосовувалося ще в перших бібліотеках Греції. Піфагор, великий учений-математик і відомий цілитель, поряд із травами та музикою успішно використовував літературу та вірші для лікування низки захворювань.

У Середньовіччі книги, переважно релігійні, давали читати у виправних і медичних установах, вважалося, що вони допомагають впоратися з ментальними і фізичними хворобами. В епоху Відродження англійський лікар Т.Сагейдем радив своїм пацієнтам читати «Дон Кіхота» Сервантеса.

Існує навіть термін «бібліотерапія», який ввів у 1916 році американський дослідник на прізвище Крозерс. У 1941 році це визначення додали в медичний словник Dorlands Illustrated Medical Dictionary.

Дослідження, проведені в Університеті Сассексу у 2009 році, виявили, що найшвидше заспокоїтися можна завдяки читанню книжки. Приємна музика чи прогулянка на свіжому повітрі, звісно, теж мають позитивний вплив, однак під час читання — всього за 6 хвилин ви вже будете спокійніші, і гарантовано не стресуватимете, поки читатимете. А доказом цього є простий експеримент, який провів поважний британський нейрофізіолог Девід Льюіс. Він досліджував зняття стресу різними видами активних дій. Групу добровольців вводили в стан стресу, а тоді пропонували зняти цей стрес тією чи іншою активністю. І виявилося, що звичайне читання за шість хвилин розслабляє напружені м’язи і нормалізує серцебиття.  Причому, незалежно від жанру.

А ще дослідження серед 3635 осіб віком від 50 років показало, що в середньому ті, хто багато читають, живуть майже на 2 роки (23 місяці) довше, ніж ті, хто не читає. При чому ті, хто за читанням проводить понад 3,5 години на тиждень, має шанси прожити аж на 23% довше.

В умовах пандемії та карантину можна звернути увагу на ті книги, які принесуть відчуття безпеки і дадуть невеликий перепочинок від того, що відбувається навколо нас. Тож бібліотекарі бібліотеки-філіалу №2 пропонують декілька книг, що можуть допомогти в стресових ситуаціях: «Шоколад», Джоан Гарріс; «Свято, яке завжди з тобою», Ернест Гемінгвей; «Їсти, молитися, любити», Елізабет Гілберт; «Чарлі та шоколадна фабрика», Роальд Дал; «Почувайся добре. Нова терапія настрою» Девід Д. Бернс.

Тож щоб вижити в цьому веселому світі з дедлайнами, політичними новинами й дивною погодою, читайте. Просто читайте!



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Кульбаба, або Диво-рослина

«Зниклі птахи та тварини України»

«Відродження нації»