Загадки відомих книг, цікаве літературознавство. «451 градус за Фаренгейтом» Рея Бредбері

         У багатьох широко відомих літературних творах є свої секрети та таємничі історії. І буває так, що вони не менш цікаві, чим самі книги. Хіба ж не цікаво наприклад довідатись, що роман Агати Крісті «Вілла «Білий кінь» врятував не одне людське життя і допоміг розгадати не один кримінальний злочин. А сюжет відомого роману О. Дюма просто «списаний» з долі одного паризького чоботаря.  Сподіваємось, ми вас зацікавили.

Сьогодні бібліотека-філія№2 пропонує розгадати загадку, що стосується назви одного з найвідоміших романів американського  письменника – фантаста Рея Бредбері, що вперше був виданий 20 жовтня 1953 року.

Назва роману – «451 градус за Фаренгейтом» була вибрана тому, що нібито при цій температурі самозаймається папір (а по сюжету роману влада міста намагається вилучити у людей і спалити усі книги). Насправді ж, це може статися лише при температурі 451 градус за Цельсієм, що дорівнює аж 842 градуси за шкалою Фаренгейта. Помилка сталась тому що автор, вибираючи назву роману, консультувався зі спеціалістом пожежної охорони, який і сплутав температурні шкали. «Я навіть і не подумав перевірити, чи це так, - згадував через багато років зі сміхом Рей Бредбері. – Пожежник сказав мені, що книжкова сторінка займається при 451 градусі за Фаренгейтом. Це і стало назвою моєї книги, тому що мені дуже сподобалося як це звучить».


Але і це ще не все. Відразу після написання, роман піддали цензурі. В романі, що складається приблизно із 150 сторінок, 75 абзаців були змінені! А такі слова як «пекло», «прокляття», «аборт» взагалі було вилучено. Друком вийшло 2 варіанти - один повний, один скорочений, і це все без дозволу автора. Більш того Бредбері довідався про скорочення випадково, коли в 1984 році його товариш показав цьому 2 варіанти його ж роману.

Історія з цензурою привернула увагу АМЕРИКАНСЬКОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ АСОЦІАЦІЇ, і було вирішено скорочений варіант вважати виданням для шкільної програми.

Ось такі історії трапились з романом Бредбері «451 градус за Фарингейтом». Наступного разу ви дізнаєтесь ще одну цікаву історію, пов’язану з сюжетом іншого відомого роману.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Кульбаба, або Диво-рослина

«Зниклі птахи та тварини України»

«Відродження нації»