Жити в гармонії з природою. Перегляд документального фільму «Медова земля»

 

Шанувальники документального кіно та учасники Кіноклубу Docudays UA  подивились  македонський документальний фільм режисерів Тамари Котевські та Любомира Стефанова «Медова земля», 2019 р., що розкриває актуальні екологічні проблеми сьогодення та змушує поглянути на світ іншими очима.

Фільм концентрує свою увагу на історії конкретної людини - 50-річної Хатідже. Жінка сходить на пагорб до бджолиних гнізд на скелях та збирає дикий мед. Її укладений спосіб життя докорінно змінюється, коли до села приїздить родина кочівників.

Перед переглядом фільму модератор розповіла про історію створення цієї стрічки, що не тільки здобула визнання на міжнародному фестивалі, а й двічі номінувалася на Оскар. Зйомки цього фільму тривали три роки, режисерами було знято чотириста годин матеріалу. У документальному фільмі розглядаються не тільки питання людської гідності, а й актуальні екологічні теми, такі як: зміна клімату, втрата біорізноманітності й експлуатація природних ресурсів, шкода, яку може завдати місцевості експансія західних звичаїв. Адже чужинці порушують місцевий життєвий уклад і через власне неуцтво вбивають диких бджіл.  Але природа завжди відповідає ударом на удар. Цей фільм-притча нагадує всім нам: треба віддавати стільки ж, скільки береш.

Після перегляду відбулась дискусія з аудиторією про те, як впливає втручання в недоторкану дику природу, діалог про самопожертву та здатність єднання людини з природою.  Чи готові ми зберігати традиції, не порушуючи неймовірну красу цього світу, дбаючи про наступні покоління?

 







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Кульбаба, або Диво-рослина

«Зниклі птахи та тварини України»

«Відродження нації»