Що почитати про слонів? (Всесвітній день захисту слонів)

 


22 вересня у деяких країнах світу відзначають День захисту слонів.

Ініціаторами святкування стали екологи та природоохоронні організації, які забили на сполох з приводу критичного зменшення популяції слонів у світі.  Вчені наголошують, що бездіяльність та уникання цієї проблеми урядом багатьох країн за кілька років приведе до повного знищення цього виду ссавців.

Другою проблемою є глобальна урбанізація та масове знищення лісів, де мешкають слони. На форумах, які проводяться в цей день, також підіймається питання заборони використання тварин у цирках та зоопарках, де для них створюються нестерпні умови проживання.

Слони, лагідні гіганти тваринного світу, зачаровували людей в усі часи. Відомі своїм інтелектом, пам’яттю та складною соціальною структурою, слони є найбільшими наземними тваринами на Землі.

Цікаві факти про слонів:

Існує три види слонів: Африканський саванний (буш), Африканський лісовий та Азійський.

Африканський саванний слон – найбільший, він сягає 3 м заввишки і важить в середньому до 6 000 кг. Навіть слоненята величезні, при народженні вони важать близько 120 кг. 1

Вуха слонів відрізняються: африканські слони мають більші вуха у формі африканського континенту, тоді як вуха азійських слонів нагадують вуха Індійського субконтиненту.

Хобот, високочутливий орган з близько 150 000 м’язових одиниць, служить для різних цілей, в тому числі для всмоктування води і використання в якості трубки під час плавання.

Бивні слонів – це збільшені різцеві зуби, які продовжують рости протягом усього життя. Вони використовуються для харчування, здирання кори з дерев, викопування коріння та захисту. На жаль, видобуток слонової кістки з бивнів призвів до значних загроз для слонів.

Шкіра слона товста, близько 2,5 см у більшості місць, і може утримувати до 10 разів більше води, ніж пласка шкіра. Слони часто приймають пилові та грязьові ванни, щоб зберегти шкіру чистою і захиститися від сонячних опіків.

Слони вкриті волоссям по всьому тілу.

У слонів є вії.

У слонів повільний пульс – 27 ударів на хвилину, тоді як у канарки – 1000! 

Слони – травоїдні тварини, що харчуються травою, листям, чагарниками, фруктами і корінням. Вони з’їдають до 150 кг їжі на день і можуть витрачати на їжу до 3/4 свого дня.

Слони спілкуються за допомогою різних засобів, включаючи звуки, мову тіла, дотик і запах. Вони також можуть спілкуватися за допомогою сейсмічних сигналів, створюючи вібрації в землі, які вони вловлюють за допомогою кісток.

Відомі своєю винятковою пам’яттю, скроневі частки слонів більші і щільніші, ніж у людини. Це призвело до приказки  "слони ніколи не забувають".

Слоненята здатні стояти вже через 20 хвилин після народження, а ходити – через годину. Ця техніка виживання дозволяє стадам продовжувати мігрувати в пошуках їжі та води.


Близько 90% африканських слонів були знищені в минулому столітті, в основному через торгівлю слоновою кісткою. Азійські слони також скоротилися щонайменше на 50% за останні три покоління. У дикій природі залишилося лише близько 48 000-52 000 азійських слонів.

Оскільки місця проживання змінюються і фрагментуються через людські поселення та сільське господарство, слонам стає важче слідувати традиційними міграційними маршрутами. Це часто призводить до небезпечних контактів з людьми.

Наразі слони в біді, тому й так багато подій протягом року, щоб говорити про цю проблему й закликати до захисту слонів. Багато з них вбивають люди заради бивнів зі слонової кістки, через конфлікти з громадами або просто заради спортивного інтересу. 

Такі організації, як WWF, працюють над захистом та управлінням середовищем існування слонів, створенням безпечних коридорів дикої природи та підтримкою місцевих громад, щоб вони могли жити поруч зі слонами. Вони встановлюють електричні огорожі на сонячних батареях, відстежують слонів за допомогою GPS-нашийників та підтримують громадських скаутів і рейнджерів, які відлякують браконьєрів.

 Пропонуємо почитати:










 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Кульбаба, або Диво-рослина

«Зниклі птахи та тварини України»

«Відродження нації»