Кіноклуб Docudays UA про доступ до публічної інформації


                                      

До перегляду та обговорення документальної кінострічки Дмитра Тяжлова «У кутку» (Україна, 2013р.) долучились активісти та внутрішньо переміщені особи, користувачі бібліотеки.

Тема громадської участі в ефективності прийняття рішень органами влади та роль доступу до публічної інформації неабияк зацікавила аудиторію.

Головні герої документального фільму - мешканці села Панасівка на Полтавщині, переважно люди похилого віку. Вони не мають громадського транспорту вже п'ять років. Їздять хіба що на підводі чи конях, не можуть вчасно купити ліки та хліб, отримати медичну допомогу. Одна з мешканок цього села, вирішує подати інформаційний запит, щоб дізнатися від влади, чому скасовано рейсовий автобус до їхнього села. Завдяки своїй наполегливості та великому бажанню змінити життя на краще, вона таки отримує відповідь на свої запити та домагається  розв'язання проблеми транспорту в своїй громаді.

Учасники заходу – люди, що опинилися в складних умовах та для вирішення власних питань повинні володіти інформацією в повній мірі. Волонтер Оксана Кравченко (одна з учасниць заходу) на своєму життєвому прикладі розповіла скільки ініціатив вона спромоглась втілити в життя, завдяки своїй наполегливості та активності, зокрема в роботі з переселенцями. Тому тематика показу по-особливому їй близька і цікава.

Модератор заходу ознайомила присутніх із законом «Про доступ до публічної інформації» та поінформувала щодо наявних інструментів залучення громадськості до прийняття рішень органів місцевої влади.

Під час обговорення фільму, який знімали в Полтавській області, не змогли оминути проблеми транспортного сполучення у самому місті та тих реалій в яких доводиться жити - це і поганий стан доріг, і стан автобусів, що іноді розвалюються на ходу, а також постійні дебати з приводу тарифів на проїзд та зміна маршрутів не на користь громади.

Дійшли висновку -  залучення громадськості в деяких випадках, дає найкращий результат, тому треба не боятись діяти та захищати свої права.










Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

Кульбаба, або Диво-рослина

4 найпопулярніші квітки осені