Самодостатність – добре чи погано? Продовження серії тренінгів з Дмитром Медведєвим

 

Чи задавались ви питанням як самодостатність відрізняється від самостійності? На сьогодні у суспільстві неабиякого значення набувають особистісні якості людини, які можуть забезпечити її здатність ефективно адаптуватися до динамічних соціальних, економічних, культурних, політичних та глобальних змін; бути життєстійкою та психологічно благополучною в умовах підвищеної стресогенності життя у сучасному світі. Самодостатність при цьому займає важливе місце серед властивостей особистості людини, яка як додатковий ресурс допомагає вижити в скрутному становищі.

Під час заходу в бібліотеці-філії № 2, група учасників терапевтичного тренінгу намагалася розібратися як будувати гармонійні відносини з оточуючими, при цьому не втрачаючи своєї самодостатності.  Самодостатність — це властивість особистості, що складається з самостійності та незалежності. Виявляється це не в одній якійсь сфері, а в усіх сферах життя та видах діяльності. Самодостатня людина не залежить від думки суспільства, у тому числі родичів та друзів. Вона не потребує громадського схвалення чи поради. Вона знає, що впорається з будь-якими обставинами.

Але самодостатність може стати й пороком, коли людина, навчившись бути самостійною та ставши зрілою особистістю, зовсім не думає про те, щоб потурбуватися про інших людей, хто потребує її допомоги, а просто розвивається в своїй самодостатності далі, з часом набуваючи негативних якостей.

Кожен з учасників тренінгу розповів про своє уявлення самодостатності та про те, що заважає їм відчувати гармонію на даному етапі в житті. Всі почули для себе цінні поради та рекомендації від психолога.

Під час тренінгу не оминули також вічне питання стосунків батьків і дітей. Такі обговорення допомагають краще зрозуміти себе і свої почуття, розкривають ті проблемні моменти, над якими ще потрібно працювати.

І, хотілося б закінчити розповідь цитатою відомого англійського письменника ХІХ століття Оскара Уайльда щодо самодостатності людини: «Ви будете продовжувати залишатися нещасними до того часу, поки ви вважаєте, що щасливими вас роблять інші».



 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

Кульбаба, або Диво-рослина

4 найпопулярніші квітки осені