18 квітня - День пам’яток історії та культури

 


Світова спільнота сьогодні відзначає День пам’ятників та історичних місць. Його девізом став заклик «Збережемо нашу історичну батьківщину». В Україні цей день називається "День пам’яток історії та культури" і встановлений відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 1999 № 1062/99, його також відзначають щорічно 18 квітня. Мета цього свята – ще раз нагадати світовому суспільству про різноманіття культурної спадщини створеної зусиллями багатьох народів за всю історію людства, її вразливість та необхідність збереження для майбутніх поколінь.

Внаслідок дій російської армії, на території нашої держави зруйновані численні пам’ятки архітектури. Серед них церкви, мечеті, синагоги, театри, пам'ятники, бібліотеки, музеї. Понівечені цілі міста – Чернігів, Суми, Харків, Маріуполь... Все що, ми так бережемо і любимо. Міністерство культури та інформаційної політики вже зафіксовано більше 200 епізодів воєнних злочинів рф проти культурної спадщини в Україні. 

Нині у Списку Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО від України перебувають сім  об’єктів:

1.   1  Київ: собор Святої Софії та прилеглі чернечі будівлі, Києво-Печерська лавра

Собор Святої Софії до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО занесено у 1990 році. Історичний ансамбль створювали і відточували протягом тисячі років. У стінах Святої Софії коронували київських князів – Ярослава Мудрого, Володимира ІІ Мономаха. У 20 столітті тут на гетьманство благословили Петра Скоропадського.


    2. Ансамбль історичного центру Львова

До списку світової спадщини ЮНЕСКО входить з 1998 року. Об’єднання художніх та архітектурних традицій Східної Європи, Італії і Німеччини стало причиною внесення його до когорти найцінніших пам’яток.


3.      Дуга Струве

Унікальна пам’ятка! Стала об’єктом захисту ЮНЕСКО у 2005 році. Дуга Струве об’єднала 10 країн, адже має протяжність 2 820 км! Серед них – і Україна, яка знаходиться на 25-градусному меридіані східної довготи, вздовж якого прокладали геодезичні точки. Саме це унікальне дослідження дозволило вченому Василю Струве точно розрахувати розміри Землі. Це стало новою точкою відліку для багатьох наук. В Україні геодезичні точки розміщені у кількох областях.

Знаходиться: села Катеринівка, Гвардійське (Хмельницька область), Стара Некрасівка (Одеська область), Гірники (Рівненська область), Крупа, Гута-Камінська (Волинська область).


4.     Букові праліси Карпат та давні букові ліси

До списку світової спадщини ЮНЕСКО внесені у 2006 році. Об’єднують нашу країну зі Словаччиною. Саме тут можна побачити, як виглядали ліси тисячу років тому. У лісах заборонено вести господарську діяльність, що і дозволило зберегти первозданність природи. Деяким тутешнім букам по 500 років!


5.     Резиденція митрополитів Буковини і Далмації

Внесена до списку світової спадщини ЮНЕСКО у 2011 році. Попри відносно молодий вік (зведена в 1882 році), резиденція є справжньою перлиною Західної України. Зведена у стилі еклектики, споруда вражає красою та масштабами. Ансамбль будівлі становлять: головний корпус, церква Трьох Святителів, колишній пресвітерій, дендропарк. Нині пам’ятка – справжня альма-матер – тут навчаються студенти Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича.


6.     Дерев’яні церкви карпатського регіону Польщі і України

До списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО внесені у 2013 році. 16 церков України та Польщі поєднали гуцульський, бойківський, лемківський та галицький типи архітектури. Першою у переліку українських храмів є церква Святого Юрія (м. Дрогобич). Зведена у 15 столітті.


7.     Херсонес Таврійський

До всесвітньої спадщини ЮНЕСКО внесений у 2013 році. Заснований у 422 році до н. е., Херсонес став важливим торговельним центром Криму. Місто увійшло в історію Стародавньої Греції, Риму та Візантії. Про це свідчать і архітектурні стилі будівель. Від багатьох з них нині залишилися тільки руїни. Загальна площа Херсонесу Таврійського – 500 га.

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина