Які книги українських авторів варто прочитати під час війни

 


24 лютого 2022  стало шоком для українців.  Навіть зараз не всі можуть і хочуть повертатися до звичайного життя..

Волонтерство, робота на городі та інші заняття можуть, на якийсь час, відволікти від тривожних думок. А вечорами і ночами, смутні думки заповнюють мозок і не дають переключитися на читання саме книжок, а не новин.

Але психологи радять, що читати книги вкрай потрібно.

Коли ж читаємо книгу, думаємо про те, що відбувається з героями. Інколи книга так захоплює, що настає момент, коли існує вона і ви.

Можна читати під час повітряної тривоги, у сховищі. Це допоможе згаяти час та відволіктись від місця й ситуації, в яких знаходитеся.

Читання зберігає психічне здоров’я: знижується тривожність, можна сфокусуватися на моменті тут і зараз та навіть покращити сон.

Читання знижує стрес. Читаючи, немов ставиш на паузу всі турботи, починаєш спокійніше дихати й ніби повертаєшся до звичного життя.

Читання поновлює емоційний ресурс, воно допомагає мозку впоратися з невідомістю, додає сил і витримки.

Не варто уникати книжок про воєнні події минулого. Досвід тих, хто жив під час Другої світової, дає розуміння,

Під час читання книжок про війну приходить усвідомлення, що люди вже проходили через подібне, що все закінчиться і ми зможемо все переосмислити й передати свій досвід далі.

Книжки – чи не найпростіший спосіб навчитися нового навіть у бомбосховищі і можете бути корисним для оточення. А після війни отримані знання обов’язково знадобляться.

Читання нагадує, що життя триває. Отже потрібно повертатися до звичних ритуалів. І читання є одним з них, яке доступне всім. Це те заняття, що допомагає відчувати себе як у мирний час – коли можна було просто сісти й спокійно почитати книгу.

Пропонуємо переглянути відео презентацію, підготовлену працівниками бібліотеки-філії №2 м. Полтави.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина