Читацькі лайфхаки та секрети, або дуже-дуже багато читання

 



Читання — це така ж звичка, як і чистити зуби, або випивати чашку кави зранку. Це такий же наркотик, як і кофеїн. Підсідаєш — і вже не можеш зупинитись. Бібліотека-філія №2 дає свої поради, як полюбити книгу та  щодня встигати читати більше.

Для цього є головний лайфхак — завжди носіть з собою в сумці цікаву книжку. Якщо у Вас з’явилась вільна хвилина - отримайте насолоду від читання, можливо потім буде ніколи, а от зараз, саме час!

Підпишіться на телеграм-канали про книжки та відповідні групи у Фейсбуці (їх зараз дуже багато). Розповіді про нові книжки та відгуки на прочитане викликають бажання теж взятись за книжку. Зробіть читання частиною свого соціального життя — фотографуйте книжки, які читаєте та діліться враженнями від прочитаного (наприклад, вже на власному каналі в Telegram), фіксуйте улюблені цитати (у Twitter), робіть усе разом (у Facebook).

Підпишіться на розсилку новинок та акцій від видавництв. Для цього достатньо лишити свою електронну адресу на їхніх сайтах. Розсилки надихатимуть вас на читання.

Слідкуйте в соцмережах за книжковими блогерами, яких стає все більше. Їх легко знайти  в Інтернеті.

Буває так, що книжка може «не йти». Це відбувається з дуже багатьох причин, можливо це просто не ваш автор, або не ваш жанр. Тоді не треба мучитись, навіщо витрачати час, просто не дочитуйте книжки, які вам «не йдуть»! Адже книжка, яку ви з трудом домучили, може відбити бажання читати взагалі на найближчі кілька місяців. 

Слухайте книжкові подкасти. Перший літературний подкаст в Україні з’явився ще у 2008-му році, але слухати аудіозаписи можна і сьогодні. Наприклад, подкаст «Ранкова доза» - це проект «Української правди» та  Українського інститути книги, в ньому відомі люди діляться своєю улюбленою літературою, дискутують про неї, зачитують уривки.

А тепер 10 книжок, які радить почитати Ростислав Семків (літературознавець, відомий в Україні літературний критик та письменник, доцент кафедри літературознавства Національного університету «Києво-Могилянська Академія»).

Книги першої психологічної потреби:

Мішель Турньє «Вільшаний король», Марґарет Етвуд «Оповідь служниці», Френсіс Скотт Фіцджеральд «Ніч лагідна».

Книги специфічного досвіду:

Тарас Прохасько «НепрОсті», Вільям Берроуз «Голий ланч»

Книжки зразкової інтриги:

Артуро Перес-Реверте «Фламандська дошка», Агата Крісті «Тіло в бібліотеці»

Інші приємні книжки:

Девід Лоуренс «Коханець леді Чаттерлей», Майк Йогансен «Подорож ученого доктора Леонардо і його майбутньої коханки прекрасної Альчести у Слобожанську Швейцарію», Ярослав Гашек «Пригоди бравого вояка Швейка».

І не забувайте, що всі потрібні вам книжки ви можете знайти в бібліотеці, тож чекаємо на Вас і приємного читання!

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина