160 років від дня народження О. Генрі ( 1862-1910)

 


У цьому році світ відмічає 160 років від дня народження О. Генрі - відомого американського письменника, класика жанру короткого оповідання і автора, який залишив незабутній відбиток у світовій культурі та вплинув на становлення безлічі сучасних письменників, режисерів і драматургів. Практично всі розповіді О. Генрі відрізняються тонким авторським гумором, захоплюючим сюжетом і несподіваною кінцівкою, завдяки чому читаються на одному диханні.

Вільям Сідні Портер народився 11 вересня  1865 у Грінсборо (штат Північна Кароліна). З п’ятнадцяти років змушений був працювати помічником аптекаря, у двадцять - вирушив до Техасу в надії на краще життя. Спочатку жив і працював на ранчо, потім служив касиром у земельному банку, де його звинуватили у розтраті (до цих пір дослідники сперечаються, чи був насправді винен майбутній письменник), і, щоб врятуватися від покарання, Портер перетинає кордон, дістається до Мексики, але отримує телеграму про важкий стан здоров’я дружини й повертається додому. Він устиг ще попрощатися з коханою дружиною. Після її поховання Портера ув’язнили на п’ять років, а через три роки за зразкову поведінку звільнили. Саме завдяки ув’язненню він почав писати, а перший свій твір читав злочинцям - однокамерникам.

 Псевдонім О. Генрі  знайшов в аптечному довіднику й вибрав його на все життя. «Я беру псевдонім, - сказав письменник, -  щоб читачі сприймали не мене, а мою душу».

З 1903 р. О. Генрі працює надзвичайно інтенсивно, пише по 60-70 оповідань на рік.

Основні твори: «Королі й капуста» (1904), «Палаючий світильник» (1907), «Серце Заходу» (1907), «Голос міста» (1907), «Шляхетний шахрай» (1908), «Шляхи долі» (1909), «На вибір» (1909).



 Шалений темп роботи виснажив письменника, він почав хворіти і на сорок восьмому році життя помер. О. Генрі залишається одним з найшановніших письменників світу для читачів багатьох поколінь. Його називають «королем новели».

Літературна спадщина О. Генрі велика - понад 280 новел, роман, гуморески, скетчі (короткі імпровізації). У творах письменника гармонійно поєднується трагічне й комічне, характерним для них є життєвий оптимізм.

Герої його новел - звичайні люди: клерки, продавці, бідні художники, фермери, дрібні авантюристи, шахраї тощо. Письменник не намагається у своїх творах порушувати глобальні життєві проблеми. Для О. Генрі і його героїв найважливішим є буденне життя, сповнене побутових клопотів, звичайні людські стосунки. О. Генрі - майстер гостросюжетних новел із зростаючою напругою та несподіваною розв’язкою.

«Останній листок» - одна з найкращих новел у світовій літературі, присвячених темі відданості людини іншій людині, любові до ближнього. Вона відзначається великою увагою до «маленької людини», порушує проблеми злиденного життя людей мистецтва, боротьби за виживання, взаємопідтримки і самопожертви.


Заради одужання хворої дівчини Джонсі, старий художник Берман, створює шедевр - малює на стіні будинку останній листок плюща й у такий спосіб психологічно підтримує хвору, дарує їй надію на одужання, проте гине сам.

Щоб ближче познайомитися з життєвим та творчим шляхом письменника, завітайте до читального залу та на абонемент бібліотеки – філії №2.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина