Щоб текли річки й малі, й великі…


Територією України протікають десятки тисяч річок, кожна з яких має свою унікальну історію. Та серед них є ті, що відомі мало не на весь світ, зустрічаються у багатьох книжках та фільмах, місцями є частиною неймовірних краєвидів, а також оповиті різними легендами та цікавими фактами.

Краса Дніпра завжди привертала увагу та надихала поетів та письменників, літописців та мандрівників. Вперше Дніпро, який прадавні греки називали Борисфен, згадує історик Геродот, та спогад цей датують V ст. до н. е. Згадується Дніпро і у «Слові о полку Ігоревім», одній з найвідоміших пам’яток  літератури кінця XII ст.


Образ річки пов’язаний з усією творчістю Тараса Шевченка, в тому числі як символ історичної долі українського народу. Шевченків «Заповіт» і поховання поета над Дніпром великою мірою визначили і нині живу традицію шанування річки як української національної святині:

Щоб лани широкополі,

І Дніпро, і кручі

Було видно, було чути,

Як реве ревучий.

У поезії «Оріль» Михайло Чхана   річка є не лише берегиню свого рідного краю, а символом життя, «життєвої енергії і непереборності... Автор прагне уподібнитися Орілі, що несе свої води до Дніпра, щоб самому стати життєтворчою частиною свого народу. Оріль була однією з найчистіших приток Дніпра. За багатство риби, птаства, лісів її назвав Дмитро Яворницький «молочною рікою з медовими берегами». У однойменній поезії її персоніфіковано, змальовано ніжною, тендітною і турботливою, якою є українська дівчина, водночас, рішучою, непокірною, якою є сама Україна.

Про існування річки Прут знали навіть римляни (в давнину грец. Pyretos, Poras). Прут – місце паломництва багатьох туристів в Карпатах. Подорожуючи в цих районах, слід пам'ятати і про багату історію. Тут відбувалися важливі події не тільки для України, але й для Європи.

 

Ой Прут ріка, стрімка вода,

Біжить вода, немов життя, немов життя.

Ой зупинись хоча б на мить

І поверни щасливі дні, юні літа.

Микола Мозговий

Згідно однієї з легенд, Дністер витікає з урочища Старе поле невеличким потічком. І що далі тече, то більшим робиться, бо в зливу вимиває собі глибоке дно. Люди після кожної зливи казали, що потік «дно стер». Від того й назвали його Дністер.


Який чудовий вечір на Дністрі!

У воді верба полоще віти,

Звучать гітари струни чарівні

І аромат п’янкий дарують квіти.

Стефанія Семирозум

Та найулюбленіша - Ворскла... Одна з найкрасиві­ших річок Лівобережної України. Наша красуня Ворскла оспівана народом в билинах та піснях. її змалював у своїх творах наш земляк - лірик XIX ст. Яків Щоголєв -«Кришталеве Ворскло, луками повите...» І, немов, сьогодні, писано:

.. .А бір стоїть, як і стояв,

Стоїть, -

нікуди не здвигається,

І мох коріння поснував,

І, як лилося, Ворскло ллється...

Ворсклу люблять не лише меш­канці нашого району, а й всієї України і подальші. Але її треба не тільки любити, але й дбати про неї: не рубати дерева на її берегах, не справляти стічні води в її притоки.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

«Зниклі птахи та тварини України»