Цікаві факти про Україну

 


● Україна посідає четверте місце у світі за кількістю громадян із вищою освітою. Населення України належить до найосвіченіших, а кількість людей із вищою освітою на душу населення — вища за середньоєвропейський рівень.

● На конкурсі краси мов, у Парижі в 1934 році, українська мова зайняла третє місце після французької та перської за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія, структура речень. А за мелодійністю українська мова зайняла друге місце, після італійської.

● Автор першої у світі Конституції — українець Пилип Орлик. 5 квітня 1710 його обрали гетьманом запорізького війська. Цього ж дня він оголосив «Конституцію прав і свобод війська Запорізького». У США Конституцію прийняли в 1787 р., у Франції та Польщі тільки в 1791 році.

● Пам’ятники відомому українському поетові Тарасу Шевченку встановлені в 1500 місцях по всьому світу.

                                        Памятник Тарасу Шевченку у Чернігові

● Одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень — це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На You tube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів.

Пісня прозвучала в багатьох закордонних фільмах. Наприклад, в улюбленому всіма фільмі «Сам удома» вона є одним із найголовніших саундтреків. Крім того, численні кавери «Щедрика» набирають неймовірну кількість переглядів.

● Станція метро «Арсенальна» у Києві — найглибша у світі. Вона проходить під землею на глибині 105 м. Станцію біля будівлі парламенту побудували у 1960 році, однією з перших. За деякими даними, у тунелях біля «Арсенальної» є таємні схованки для політичної верхівки.


● Олешківські піски часто називають українською «Сахарою». Площа пісків, які розкинулися на території кількох районів Херсонської області, становить понад 160 тисяч гектарів, що робить їх найбільшою пустелею Європи. Олешківські піски добре видно з космосу.


● Найдовший музичний інструмент у світі — це українська трембіта. Її довжина може досягати чотирьох метрів, а її звуки чутні більш ніж за десять кілометрів.

● На території України зосереджено 1/4 всіх запасів чорнозему на планеті. Чорноземні ґрунти при правильній обробці дають найбільшу кількість врожаю. Під час Другої Світової війни, німці навіть вивозили чорнозем на потягах.

● Серед яскравих досягнень українського літакобудування — найбільший у світі літак АН-225 «Мрія», а також найпотужніший літак АН-124 «Руслан». У 2001 році, літак «Мрія», взявши на борт вантаж у 253 тонни, за один політ встановив 124 рекорди.


                                      

● Українське містечко Рахів, розташоване серед Карпат, офіційно вважається географічним центром Європи. А сама Україна є найбільшою європейською державою, уся територія якої географічно розташована в Європі.

● Найстарішим деревом в Україні вважається 1300-річний дуб в урочищі Юзефін Рівненської області.

● Більшість українських слів починаються з літери «П». Найчастіше використовувана буква алфавіту — «О». Букви «Ф» і «Г» використовуються найрідше.

● Найдовша печера в Україні має назву «Оптимістична» й розташована вона на Поділлі, це гіпсова печера на глибині 20м що тягнеться на 216 км. Це найдовша гіпсова печера у світі, вона поступається лише Мамонтовій печері в США.

● Перша гасова лампа була винайдена у Львові у 1853 році, і цього ж року в одному зі Львівських госпіталів була проведена перша операція при гасовій лампі.

● У селі Межиріч Рівненської області, знайдено найстаріше поселення Homo Sapiens. Також знайдена найстародавніша мапа, яка вибита на кістці мамонта 14,5 — 15 тисяч років тому.

● У момент проголошення незалежності в Україні налічувалося 19,4 мільйона голів свиней, сьогодні їх менше вдвічі — 8,3 мільйона особин. Всупереч тому, що українці мають звання салоїдів, середньостатистичний житель країни вживає на рік усього 18 кілограмів свинини. Навіть німець з’їдає втричі більше.

● Український національний хор надихнув своїм виконанням колискової «Ой ходить сон коло вікон» Джорджа Гершвіна на написання майбутнього всесвітнього хіта Summertime

● У Київському музеї мініатюр можна побачити підковану блоху, троянду в чохлі з видовбаного волоса, зроблену з лусочок фарби й безліч інших робіт майстра Миколи Сядристого.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

«Зниклі птахи та тварини України»