Ой радуйся, земле! Коляда іде!


У деяких регіонах України колядувати можна вже 6 січня, в інших місцевостях – 7 січня, на Різдво Христове. Колядувати можуть і діти, і парубки й дівчата, інколи навіть і поважні господарі.

Це – свято всього роду: тих, хто присутній на урочистій трапезі, і кого немає поряд, хто вже відійшов, і хто розкиданий по світах – далеких і близьких. Це символічна зустріч біля домашнього вогнища всіх членів сім’ї.

Сповнений поваги і гідності, господар за столом, покритим поверх сіна білою скатертиною, на якій обов’язково кутя, хліб, узвар і ще дев’ять або дванадцять пісних страв, – збирає усю родину і урочисто проголошує: «Віншую вас із щастям, здоров’ям, з цим Святим Вечором, щоб ви в радості і здоров’ї ці свята провели та других дочекалися – від ста літ до ста літ, поки нам пан Бог назначив вік!».

У ці святочні дні, як і в давнину, вся Україна, весь православний світ видзвонює колядницькими співами, виблискує різнокольоровими зірками – усі сповнені радості в очікуванні надії на щасливе новоліття.

Спів колядок возвеличує новонароджене Сонце і усе живе на Землі.

 Колядування – це не тільки співи і ритуальні дійства, а й особлива символіка і вбрання. На колядниках – святкові свити, помережані узорами, підперезані червоними поясами, на шапках – золоті зорі, у руках – палиці із дзвіночками. Ватажок тримає восьмипроменеву зірку – символ Сонця; хода і дії усіх учасників ватаги урочисті, вони піднесено співають: «Із-за гороньки, з-за долиноньки ми колядники з Україноньки...».


На крилах часу долинули до нас невмирущі колядки – ці Гімни Сонцю красному і Світу білому, ці величальні пісні Господарю, Господині, їхнім дітям, які уподібнювалися Сонцю, Місяцю і Зіркам.

Ті, хто колядують сьогодні, мають розуміти, що Різдво-Коляда – це не «ходяча радість», коли випрошують ковбаси, калача чи п’ятака, а велична дивна містерія на пошану новонародженого Сонця, а пізніше, з приходом християнства, – маленького Христа-Месії. Вони бажають усім людям всіляких гараздів, за що ті мають їх самі віддячити.

 

Ой радуйся, земле! Коляда іде!

Святий вечір, добрий вечір!

Коляда іде, всім дари везе.

Всім дари везе, нам слово каже,

Нам слово каже, що весь світ сяє.

Земле,земле, одчиняй двері.

Одчиняй двері, бо твій князь їде!

* * *

По цьому дому, по веселому

Чи дозволите колядувати?

Колядувати, ваш дім звеселяти,

Діточок збудити, діточок збудити,

Христа славити?!

* * *

Коляд, коляд, колядниця,

Добра з медом паляниця,

А без меду не така,

Дайте, дядьку, п’ятака.

Одчиняйте скриньку,

Та давайте сливку,

Одчиняйте сундучок,

Та давайте п’ятачок!

Щоб краще ознайомитися з традиціями і святами українського народу завітайте в бібліотеку філіал №2 та оберіть книги в читальному залі та абонементі.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

«Зниклі птахи та тварини України»