Ластівки над Крутами: до Дня Пам’яті героїв Крут

 

В історії кожної країни є події – символи, пам'ять про які єднає і консолідує суспільство, плекає національну гордість, засвідчує спадкоємність поколінь. До таких сторінок вітчизняної історії належить і бій під Крутами в січні 1918 року, котрий  небезпідставно у громадській свідомості став синонімом жертовності  й героїзму української молоді. Для країни, що розбудовує власну державність, створення галереї героїв минулого, котрі мають слугувати моральним взірцем для нащадків, має непересічне значення.

Не буде перебільшенням сказати, що цей бій, а також значення, яке він мав у боротьбі за незалежність України, посідають одне з чільних місць у новітній історії Української держави. Про трагічні події початку 1918 року створено сотні полум’яних поетичних рядків, а славетний український поет Павло Тичина закарбував їх на скрижалях народної памяті:

На Аскольдовій Могилі

Поховали їх —

Тридцять мучнів українців,

Славних молодих...

На Аскольдовій Могилі

Український цвіт —

По кривавій по дорозі

Нам іти у світ.

На кого посміла знятись

Зрадника рука?

Квітне сонце, грає вітер

І Дніпро-ріка...

На кого завзявся Каїн

Боже, покарай! —

Понад все вони любили

Свій коханий край.

Вмерли в Новім Заповіті

З славою святих. —

На Аскольдовій Могилі

Поховали їх.

 До цієї дати бібліотекарі бібліотеки філіалу №2 підготували виставку – роздум

«Ластівки над Крутами: до Дня Пам’яті  героїв Крут».

Щоб краще дізнатися і переглянути  один з найбільш трагічних епізодів історії – бій під Крутами, запрошуємо в читальний зал та абонемент за книгами в яких зібрані різноманітні інформативні джерела, спогади очевидців і судження історіографів, які стосуються подій, що відбулися 29 січня 1918 року на відтинку залізничного шляху  між Ніжином і Бахмачем, у районі нікому невідомої станції Крути.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

Кульбаба, або Диво-рослина

4 найпопулярніші квітки осені