Арт Терапія: малюємо Мандалу

 


В бібліотеці-філії№2 відбулось чергове заняття з арт-терапії в рамках проєкту «Психологічна допомога населенню». Всі бажаючи навчалися малювати мандалу – коло з різними візерунками. Саме слово «мандала» родом зі стародавньої санскритської мови індуїзму і буддизму означає «коло». Геніальний психоаналітик Карл Юнг вважав, що мандала представляє єство людини, а її малювання переносить в священний простір для зустрічі із своїм єством. Він вважав створення мандали ефективним видом арт-терапії, що допомагає заспокоїтися та подолати  проблеми зі здоров’ям. Все почалося з простого експерименту: щодня вранці вчений-психолог малював мандалу як засіб контролю над змінами власного психологічного стану. І виявив, що вона є не тільки ідеальним кресленням внутрішнього світу людини, а й цілюще діє на організм в цілому. Юнг зазначив, що у нього зменшилися прояви так званої психосоматики, явища, що означає перенесення психічних переживань у хвороби тіла. Мандала є універсальним засобом самоконтролю над власним психічним станом. Це чудовий спосіб зняття стресу та боротьби з перевтомою.

З допомогою психологів з Мобільної бригади допомоги, учасники проєкту навчалися цьому, на перший погляд, не простому мистецтву та отримали задоволення від творчого процесу. Пані Надія пояснювала кожен крок для успішного малювання мандали, і хитромудрі геометричні композиції перетворилися на зрозумілі та прості. Спочатку переважало ставлення до малювання мандали, як до звичайного малюнку, але згодом учасники отримали набагато більше, бо вже почали сприймати  це як сеанс медитації. І хоча алгоритм дій був однаковим для всіх, у кожного вийшов свій неповторний малюнок.

Користуватися цією методикою може кожен, як для оптимізації свого психічного стану, так і для самодіагностики. Цей метод, при правильному використанні, може стати незамінним у вирішенні ваших психологічних проблем.

 










Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Кульбаба, або Диво-рослина

«Зниклі птахи та тварини України»

«Відродження нації»