Писанки, паски та Великодній обід: головні Великодні традиції України

 

Для багатьох українців Великдень — надзвичайно важливе свято. Його традиції передаються з покоління в покоління та особливо шануються. 5 травня православні християни, яких в Україні більшість, будуть святкувати Великдень. Це світле свято оповите унікальними традиціями й обрядами – саме вони роблять Великдень неповторним і улюбленим днем для багатьох українців. Пропонуємо вам поринути в передсвяткову атмосфери та дізнатися більше про Великодні традиції в Україні.

Особливі привітання

У Великдень усі українці вітаються особливим чином. Ця традиція сформувалася багато століть тому і стала обов`язковою для привітання зі святом.

Віряни цілують одне одного в щоку три рази, обмінюючись такими висловами: «Христос воскрес» та «Воістину воскрес».

Часто привітальну фразу використовують для прикрашання випічки, яєць чи скатертин, рушників тощо.

Великодній кошик

Великодній кошик збирають християни не тільки в Україні, проте український варіант має власні риси. Що ж робить його унікальним? Перш за все декорування. Гілочки верби, свічки та найголовніше – вишитий рушник, який часто передають з покоління в покоління.

До самого кошика кладуть страви, які потім куштуватимуть за обідом. Серед них крашанки, паска, сало та ковбаса, хліб, масло та сир.

Саме такий набір атрибутів і продуктів обрали не просто так. Кожен елемент має власне символічне значення:

• Гілочки – переплетення любові й розуму;

• свічка означає світло;

• яйця – життя та родючість.

Великодній обід

За обідом збирається вся родина. Святкування Великодня – це не тільки про трапезу, це обмін позитивною енергією, молитви за світле майбутнє та віра в тріумф добра над злом.

На стіл обов`язково ставлять освячені страви – покуштувати їх потрібно всім. Центральними під час обіду є паска та крашанки, проте господині й господарі готують не тільки їх.

Паска – солодкий великодній хліб, який печуть напередодні свята у четвер чи суботу. Вона має особливе значення – це присутність Бога в житті людей. Звертають увагу також на висоту готової страви, адже чим вони вище, тим більше процвітання буде в родині.


Додамо, що для випічки використовують найкращі інгредієнти, проте не менш важливе значення мають думки господині та одяг – вони повинні бути чистими. Під час приготування тіста та під час випікання не рекомендовано шуміти, грюкати дверима, гучно розмовляти, адже це може завадити тісту піднятися й добре пропектися.




Яйця до Великодня називають писанками, крашанками чи дряпанками залежно від технології фарбування. Яйця фарбують чи розписують, видряпують орнамент голкою або використовують розтоплений віск. Раніше для надання яйцям кольору використовували природні барвники: плоди та кору дерев, трави та квіти.

Розфарбовувати яйця стало улюбленою великодньою традицією особливо для дітей.

Музика

На Великдень українці співають гаївки – пісні поєднані з танцями, що кличуть весну. Ця традиція сформувалася ще в язичницькі часи, проте не зникла після християнізації Русі й живе і нині.

Сьогодні багато артистів переосмислюють традиційні мотиви й створюють сучасні треки.

Поливаний понеділок

Великодні святкування не завершуються в неділю. У перший після свята понеділок існує традиція обливати себе й інших водою. Християни вірять, що вода в цей день стає цілющою й допомагає духовно очиститися.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Кульбаба, або Диво-рослина

«Зниклі птахи та тварини України»

«Відродження нації»