Метафорично-асоціативні карти як засіб психотерапії

 

Метафорично-асоціативні карти (скорочено МАК) — це набір зображень завбільшки з гральну карту або листівку, що зображають людей, їх взаємодії, життєві ситуації, пейзажі, тварин, предмети побуту, абстрактні зображення. З допомогою психолога сьогодні розбиралися в цій методиці консультування. Виявилося, що МАК – не просто розвага, а інструмент професійної психології та психотерапевта, що часто застосовується в діагностиці або корекції. Пані Надія, (фахівець Мобільної бригади допомоги, психолог) пояснила, що МАК відносять до проєктивних методик, які підіймають з глибини нашої підсвідомості несвідомі враження та почуття. Під час практичного заняття, учасникам запропонували записати відповіді на декілька питань, а потім отримати відповіді на ці ж питання з допомогою колоди МАК. Колода карт яку використовували під час заняття, послужила нам засобом для самоаналізу, сприяючи осмисленню та проробленню закритих страхів, прагнень та мрій. Важливо, що кожен учасник розтлумачив обрані карти по-своєму, психолог в цій ситуації тільки направляє в певне русло. Людина отримує відповіді, орієнтуючись на власні відчуття та асоціації. Розглядаючи всі деталі зображень, підсвідомість видає асоціативний ряд і ви зможете відповісти на запитання, що вас турбують.

Таку методику можна використовувати для детального вивчення власної ідентичності, а також для аналізу відносин з зовнішнім світом. Він забезпечує глибоке занурення в світ особистісних символів та образів, відкриваючи користувачам шлях до найсекретніших відділів їхньої душі.

P.SПерша колода МАК була створена канадським професором мистецтвознавства Елі Раманом в 1975р. Він хотів наблизити людей до образотворчого мистецтва. Свою колоду він назвав «Oh» - англійський вигук, що виражає здивування. У нашій країні МАК з'явилися близько 10 років тому. Вони були прийняті з натхненням як серед психологів, соціальних педагогів, психотерапевтів, соцпрацівників так і широкого кола людей, які цікавляться самопізнанням і саморозвитком.

 







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Кульбаба, або Диво-рослина

«Зниклі птахи та тварини України»

«Відродження нації»