150 років від дня народження Вільяма Сомерсета Моема

 

25 січня  виповнюється 150 років від дня народження одного із найуспішніших англійських прозаїків першої половини XX століття  - Вільяма Сомерсета Моема. Повне зібрання романів та оповідань Сомерсета Моема налічує 78 книг, серед яких знайшлося місце як для невеликих новел, так і для драматичних п'єс і об'ємних творів. Для пошуків натхнення до літературної діяльності письменник багато подорожував по світу, завдяки чому його роботи відрізняються різноманітністю тем, сюжетів і персонажів.

Свої перші літературні спроби майбутній відомий письменник зробив ще під час навчання в університеті - він написав біографію композитора Мейєрбера. Але після того як рукопис була відкинута видавцем, палкий юнак повністю її знищив і на деякий час залишив мрії про літературну кар'єру.

Перший успішний роман Сомерсета Моема «Ліза з Ламбета» створений в кращих традиціях «натуральної школи». Книга частково автобіографічна - в ній знайшли відображення роки навчання автора в медичній школі. Це сумна історія про жваву і життєрадісну вісімнадцятирічну дівчини Лізи, якої не пощастило закохатися у владного одруженого чоловіка.


Серед інших важливих творів Сомерсета Моема варто відзначити книги «Тягар пристрастей людських», «Театр», «Вістря бритви», «Пироги і пиво».

«Тягар пристрастей людських» - один з найвідоміших і важливих творів в бібліографії автора. Головний герой книги - кульгавий сирота Філіп, який вперто намагається знайти своє покликання в цьому житті і, врешті-решт, зрозуміти, в чому ж сенс його існування. Але перш ніж він зможе відповісти на ці питання, йому доведеться пройти через безліч випробувань, поневірянь і розчарувань.





Книга «Театр» - це тонка і лірична історія блискучої і знаменитої театральної актриси, яка переживає кризу середнього віку. Незважаючи на те що у неї прекрасне життя, чудова кар'єра і любляча сім'я, в один момент жінка з головою занурюється в роман з гарним молодим чоловіком. На мить засліплена палкими почуттями, вона навіть не помічає, що насправді для свого коханого вона - лише зручний «квиток» у вищий світ, і ні про яку любов насправді не йдеться.

Як під час свого життя, так і після Сомерсет Моем не був позбавлений ​​уваги критиків і читачів. Його любили, публікували і охоче перекладали іншими мовами. Сучасні читачі у відгуках про книжки Сомерсета Моема відзначають детальність і гостру точність створюваних ним характерів. Уже з перших сторінок в його персонажів по-справжньому віриш, їм співпереживаєш і хвилюєшся за їх подальшу долю.

 Всі ці книги письменника чекають на Вас в бібліотеці філії №2 ПМТГ.

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

Кульбаба, або Диво-рослина

4 найпопулярніші квітки осені