Українська Народна Республіка – перша українська держава у ХХ столітті

 

   

Позбавити населення історичної пам'яті та нав'язати необхідні суспільні наративи  важливе завдання для будь-якого завойовника на приєднаних територіях. Щодо України наполегливо ширяться міфи, мовляв українці за Незалежність не боролися, а три десятиліття тому держава нам дісталася "як подарунок"; Україну вигадали поляки й австрійці; Україна не має державних традицій  їй лише 30 років і до 1991 року вона ніколи не була самостійною; Україна "держава-помилка", а її території "подаровані" російськими царями та радянськими генсеками тощо.

Подібні твердження – типовий приклад маніпулятивного трактування історичних фактів. Упродовж своєї історії українці вперто й послідовно йшли до здобуття свободи. А буремне XX сторіччя відзначилося цілою низкою менш та більш успішних спроб утвердити Незалежну Українську державу.

На початку XX століття українці були чи не найбільшим бездержавним народом Європи, а українські землі входили до складу двох консервативних імперій – Російської та Австро-Угорської. Щоправда, в останній наші пращури мали більше прав. У межах імперії Романових українців не вважали за окремий народ, відмовляли в праві вживання рідної мови, а про політичну чи національно-культурну автономію і йтися не могло. Більшість діячів національного руху, що складався переважно з представників інтелігенції, на перших порах мали дуже помірковані вимоги й готові були обмежитися впровадженням української мови в освіту і діловодство.

Події Першої світової війни послабили вплив режимів імперій на етнічних українців і в 1917-1920 роках повстало державне життя України зі столицею в Києві.

22 січня 1918 р. Центральна Рада проголосила Українську Народну Республіку самостійною, ні від кого не залежною, вільною, суверенною державою українського народу. 

УКРАЇНСЬКА НАРОДНА РЕСПУБЛІКА – перша в ХХ ст. українська  держава, створена на українських землях, що входили до складу колишньої Російської імперії. Утворилася вона в результаті національно-визвольного руху українського народу.


УНР мала свою Конституцію і закони, систему органів влади і дипломатичні установи, військо, фінансову систему, символіку.

Шалений вихор революцій та переворотів у Росії, Перша світова війна і посеред всього цього – українці, які протягом декількох років боряться за свою державу.

В цей час з’являються вже знайомі сучасні символи – синьо-жовтий прапор, тризуб, вводяться карбованці, а згодом і гривні. Українська мова стає офіційною, а «Ще не вмерла України…» виконують як національний гімн.


29 січня 1918 року одна з героїчних та трагічних подій в історії УНР, де рядки гімну «Душу й тіло ми положим…» набувають реального змісту. Коли українська армія відмовилася захищати столицю від більшовицького нашестя до зброї стали близько 500-ста студентів поблизу залізничної станції Крути. Сили були нерівні, студенти були вбиті. А в захопленому Києві більшовики влаштовують червоний терор. Його жертвами стають офіцери, службовці, священнослужителі і прості кияни.

Уряд УНР евакуюється із столиці і Брест-Литовську УНР підписує мирний договір з «Четверним союзом», що дає змогу з допомогою союзників звільнити свої території. Після програшу в Першій світовій війні Австро-Угорщина розпадається на декілька держав, що дає змогу Східній Галичині створити Західноукраїнську Народну Республіку.

Боячись зазіхань Польщі на ці території 22 січня 1919 року стає днем проголошення «Акта злуки», який об’єднав дві республіки – УНР та ЗУНР.

УНР перестала існувати наприкінці листопада 1920 внаслідок остаточного захоплення її території Червоною армією. 14 листопада 1920 голова Директорії С. Петлюра та уряд УНР залишили Україну і переїхали до Тарнува (Польща). 21 листопада 1920 Армія УНР перейшла Збруч (приток Дністра) та була інтернована польськими властями. 

В умовах еміграції діяли уряд УНР на еміграції (1920-48 рр.) та Державний центр УНР на еміграції  (1948-92), останній припинив існування 24 серпня 1992 року у зв’язку з утворенням незалежної української держави.


        В читальному залі бібліотеки представлена однойменна виставка.
Запрошуємо до перегляду усіх бажаючих.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

Кульбаба, або Диво-рослина

4 найпопулярніші квітки осені