Волонтерство не має кордонів. Засідання Кіноклубу Docudays UA







Повномасштабна війна змусила багатьох людей опинитись у скрутній ситуації. Окрім допомоги держави, на поміч прийшли волонтери. Відтак сотні тисяч людей приєдналися до волонтерського руху: допомагають у гуманітарних штабах, плетуть маскувальні сітки, закуповують амуніцію тощо.

Зі збільшенням волонтерської спільноти виник також ряд проблем, зокрема через поширені стереотипи та незнання основних засад руху.

Волонтером може стати кожен та кожна, хто прагне зробити внесок у перемогу України. Однак щоб якісно та ефективно допомагати населенню чи військовим у час війни, важливо розуміти, що таке волонтерство та як воно працює.

Сьогодні в Кіноклубі при бібліотеці-філії № 2 до Міжнародного дня волонтера показали документальний фільм «Мир» (2015р.), українського режисера Сергія Лисенко. Головний герой фільму Мирослав Гай, заснував волонтерський фонд і кожен другий тиждень возить в зону АТО харчі, форму, прилади нічного бачення та інші необхідні військовим речі. 

У заході прийняли участь психологи мобільної бригади допомоги та громадська організація Центру сучасного розвитку та інновацій, які теж безпосередньо займаються волонтерством.

Волонтерство сьогодні набуло нового сенсу для  кожного з нас, адже нам дуже потрібні люди для розвантаження та сортування гуманітарного вантажу, для плетіння сіток, для виготовлення та збору речей першої необхідності, для психологічної допомоги, для поширення інформації – загалом волонтери сьогодні виконують безліч функцій і все це завдяки  ініціативності та здатності українців швидко мобілізовуватися в спільній меті – допомогти тим, хто цього потребує. На початку заходу модератор Кіноклубу розповіла коротку інформацію про розвиток волонтерського руху в Україні, на прикладі Мирослава разом з аудиторією ми визначили цінності, які можуть бути притаманні волонтеру – це активність, самовідданість, доброта, комунікабельність, відкритість, відповідальність, спрямування на творення, емпатійність, позитивне ставлення до життя та ін.

Учасники заходу поділились своїми враженнями від фільму та своїм життєвим досвідом волонтерства. Окремо обговорили про права волонтерів та обов’язки волонтерів, що обумовлені Законом України Про волонтерську діяльність в Україні.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

«Зниклі птахи та тварини України»