Насильство поруч: як його уникнути. Корисні поради

 


Ми не знаємо кількості постраждалих від домашнього насильства. Статистику веде лише Національна поліція України, проте не всі звернення маркують як звернення через домашнє насильство.

Та відомо, що щорічно не менше одного мільйону українців та українок страждають від різних форм домашнього насильства. Бувають такі види насильства: фізичне (побої та будь-яке застосування фізичної сили); сексуальне; психологічне (моральний тиск на людину, спроби знецінити її та залякати); економічне (коли партнер(ка) чи інший член сім'ї забирає у людини гроші або документи і тисне на неї таким чином).

Головною проблемою насильства в сім’ях є те, що воно найчастіше не виходить за межі зачинених дверей, а відтак «кривдник» залишається непокараним і продовжує знущатись над рідними. Найчастіше, сім’я, в якій живе насильник, піддається психологічному тиску, а такий вид домашнього насильства виміряти і довести практично неможливо. Людина, яка піддається насильству, постійно перебуває у пригніченому стані та боротись із «тираном» практично не має сили. Різні форми приниження та знущання у родині відображаються на дітях, які й самі безпосередньо страждають або й переймають приклад насильницьких дій.

Якщо у вашому домі має місце жорстоке поводження або ви відчуваєте, що ваші стосунки рухаються в цьому напрямку, перше, що ви повинні зробити, – це встановити особисті межі.  Межа показує, де закінчується одна територія та починається інша. Відсутність чітких меж провокує суперечки, розбрат, руйнування відносин і насильство.

Якщо встановлені вами межі не змінили атмосфери вдома, й ваш кривдник такий же агресивний, як і був до цього, то, можливо, вам потрібно зробити наступний крок – скласти план евакуації. Якщо ви відчуваєте загрозу вашій безпеці, перше, що вам потрібно зробити (за умови, що у вас є можливість), – це обговорити вашу ситуацію зі спеціалістами. Якщо кривдник ігнорує ваші застереження про відповідальність, прохання поводитися належним чином, обов’язково розкажіть про це довіреній людині, яка може вплинути на ситуацію.

Також вам необхідно повідомити про свої плани ваших друзів, а також, можливо, батьків, чи іншим людям, якім ви довіряєте.

Дайте вашим сусідам знати, що якщо вони почують підозрілий шум, який буде доноситися з вашого будинку(квартири), нехай не бояться дізнатися, в чому справа, подзвонити вам або викликати поліцію.



Оберіть кодове слово, яке допоможе дітям зрозуміти, що потрібно терміново втікати. Завжди тримайте мобільний телефон при собі та введіть номери потрібних людей до системи швидкого набору.  Дізнайтеся, де розташовані притулки для жертв домашнього насильства, поцікавтеся тим, які послуги вони надають.

Відкладіть певну суму грошей готівкою, зберігайте її в безпечному місці.  Підготуйте речі, які вам знадобляться при евакуації: ліки, документи, готівку на необхідні потреби. Якщо у вас немає групи підтримки, і ви відчуваєте себе самотньою, скористайтеся номером телефону гарячої лінії.

 І пам’ятайте - домашнє насильство – це не «природна» поведінка. Терпіти насильство не потрібно й не варто. Не дозволяйте нікому принижувати та ображати Вас!

Бібліотека філія №2 також пропонує декілька книг до прочитання, що допоможуть розпізнати ознаки насилля та зможуть підтримати доброю порадою.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина