Віртуальна мандрівка найстарішим та найбільшим парком Полтави

 


Бібліотека-філія №2 продовжує проводити цікаві та змістовні зустрічі з ВПО, мандруючи улюбленими мальовничими куточками Полтави. Сьогодні здійснили віртуальну мандрівку парком «Перемога», що є найстарішим та найбільшим парком Полтави,  заснованим на початку ХІХ століття. Подивились коротенький документальний фільм, де завідувачка відділу природи Полтавського краєзнавчого музею  ім. В. Кричевського розповідає про історію заснування парка та його роль у житті громади нашого міста.

Парк був заснований у 1803 році з ініціативи полтавського генерал-губернатора князя Олексія Куракіна. Він купив у майора Криловського ділянку землі і подарував її місту. Потім звернувся до полтавського мецената Семена Кочубея з проханням подарувати місту його гай, який був розташований поруч, для влаштування міського саду. Так почалась історія парку, що добре відомий кожному мешканцю нашого міста.

Міський сад (таку назву мав парк «Перемога» на початку заснування) займав велику територію з віковими дубами, бузковими гаями, тінистими алеями, розаріями. Взимку тут облаштовували каміни, де могли зігрітися відвідувачі парку. Ймовірно, міський сад був осередком громадського і культурного життя Полтави.

За допомогою фото-презентації вдалося поділитися приємними спогадами та враженнями пов’язаними з парком за останні десятиліття. Та оскільки наша аудиторія – люди допитливі та ерудовані, також довелось трішки зануритись в історію полтавської губернії 18-19 століття,  пригадати видатних особистостей, чиї долі тісно пов’язані з розбудовою Полтави. На допомогу нам прийшла краєзнавча література, зокрема книга Ганни Грибан «Гортаючи сторінки історії Полтавщини» (2016 р.).

Захоплюємось своїм містом та намагаємось передати цю любов кожному – добрим словом та гарною книгою!






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина