Вшановуємо пам'ять преподобного Нестора Літописця.

 


9 листопада - День української писемності та мови – свято, що було встановлене указом президента України в 1997 році і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.


9 листопада православна церква також шанує життя та подвиги преподобного Нестора Літописця. На вечірній та ранковій службі віряни молитовно згадують великого письменника, історика, автора "Повісті временних літ", без якої не можна уявити історію Київської Русі. 

Що відомо про Нестора Літописця? Для віруючих він був у першу чергу - преподобним ченцем Києво-Печерської лаври, який досяг високого рівня святості.

Саме він почав збирати перші відомості про києво-печерських ченців.

Нестор прийшов до печерного монастиря ще 17-річним юнаком, коли ігуменом був преподобний Феодосій Печерський. Про себе він писав, що є учнем та духовним чадом преподобного Феодосія.  Згодом, після постригу, отримав сан диякона. Преподобний Нестор був талановитою, вченою особистістю, мудрим та смиренним ченцем. У всьому брав приклад з преподобного Феодосія, якого вважав прикладом святості життя. Також велику роль зіграв преподобний Нікон, який благословив Нестора на літописання.

Преподобний Нестор Літописець - автор двох книг: “Печерського Патерика” (його першої частини) та "Повісті временних літ”.

У “Печерському патерику” святий Нестор збирав свідоцтва ченців, щоб намалювати картину становлення православ’я на Русі. У першу чергу він зібрав відомості про життя Києво-Печерської обителі за часів ігумена Феодосія. Не дивно, що через 18 років після смерті преподобного Феодосія саме Нестор Літописець віднайшов його святі мощі.

Після завершення циклу про літопис Лаври, він написав епохальну книгу - “Повість временних літ” (“Повість минулих літ”). Ця книга - фундамент усіх наступних літописів Київської Русі, яку вивчає кожен школяр.


На відміну від багатьох інших літописів, “Повість временних літ”  - не збірка сухих фактів минулого. Святий Нестор описував події через світогляд православної віри. У  Патерику згадується, що преподобний Нестор написав “Повість временних літ” за допомогою Духа Святого. Саме тому вона має не тільки історичну, але й величезну духовну цінність.

Преподобний Нестор похований у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври.  Біля його мощей постійно горить лампадка та стоять квіти - це подяка вірян за молитовну допомогу. Святий Нестор молитовно допомагає усім, хто навчається або присвятив життя науці і дослідженням.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина