«Усі кути трикутника» - Володимира Єшкілєва – нове прочитання життєпису українського філософа Григорія Сковороди

 

«Усі кути трикутника» - Володимира Єшкілєва – нове прочитання життєпису українського філософа Григорія Сковороди



Український прозаїк та есеїст Володимир Єшкілєв разом з поетом і доцентом кафедри української літератури ЛНУ ім. І. Франка Назаром Федораком, говорили в свій час про необхідність по-новому інтерпретувати образ Сковороди. Адже, як зазначив Володимир Єшкілєв, сьогодні ми не знаємо, яким насправді був український філософ. Шкільна програма, що є найбільшою «консервою» суспільства, формує в нас традиційний, усталений образ митця. Але завдяки більш глибокому вивченню його спадщини, ми можемо відкрити іншого Сковороду і тим самим збільшити інтерес до його постаті в сучасних людей. Тож, пропонуємо знайомитися з  книгою Володимира Єшкілєва «Три кута трикутника», головним персонажем якої автор зробив саме Григорія Сковороду. Письменник пише про все те, що йому близьке – «Сковорода мені близький за світосприйняттям та за енергетикою». Як розповідає Володимир Єшкілєв, спочатку він думав, що головним персонажем буде Нестор Літописець, однак спинився на постаті Сковороди.

«Сковорода – це містик та езотерик. Це людина, яка обрала шлях пізнання Бога через його присутність. Це людина, яка відкинула те бачення Бога, яке пропонувала тодішня церква. Хто йшов проти цього канону, ризикував опинитися в церковній в’язниці. Сковорода все своє життя проходив під цією загрозою, однак Бог його милував» розповідає автор книги.


Роман «Усі кути трикутника» виписаний за канонами пригодницького твору. У ньому — авторське бачення європейських подорожей 1750—1753 рр. молодого Григорія Сковороди. Саме тоді він, на погляд В. Єшкілєва, потрапив до середовища містиків-революціонерів, які належали до різних напрямів та юрисдикції європейської масонерії. Автор виходить із переконання, що видиму історію України рухають і невидимі сили.

В романі, попри те, що використано документи, описано те, як він особисто бачить Сковороду. «Однак я нікому своєї думки не нав’язую»,– наголошує Єшкілєв. Головний герой роману — зовсім юний Григорій Сковорода, якого вабили мандри з їх пригодами, містичні вчення, таємні знання. Подорожуючи Австрією та Італією, він потрапив у вир карколомних подій, що змінили політичну карту Європи напередодні Семирічної війни. Тоді він ще не був письменником, ніхто не знав його як філософа. Володимир Єшкілєв пропонує не життєпис, а художній роман, в основі якого — пригода. І цього разу він не зраджує собі в намаганні по-своєму роздивитися малодосліджені сторінки української історії. Пригода об'єднує зображені в романі події, що належать і теперішньому часу.

Він також зазначає, що Сковорода може стати героєм сучасності. «Просто його треба перекодувати на сучасні формати героїзму, які передбачають протистояння вільної особистості системі», – впевнений прозаїк. Чи зможемо ми прийняти новий образ Сковороди, який буде інтерпретований за рахунок отримання нових, більш глибоких знань про філософа – питання відкрите. 

Крім того, Єшкілєв зауважує, що спадщина Сковороди може стати ефективним способом актуалізації України. І якраз серйозним філософським підґрунтям для того може стати ніхто інший, як Сковорода та його ідеї.

 

 

 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина