Правдивий та досі актуальний – Еріх Марія Ремарк про війну, кохання та життя

 

              22 червня 1898ОснабрюккНімеччина — 25 вересня 1970ЛокарноШвейцарія

«Ніколи ще життя не було таким дорогим, як сьогодні... коли воно так мало коштує». Світу потрібна була людина, що не боїться стати ізгоєм, яка б заявила щиро, що війна - це смертельний марафон, в якому не тільки гинуть люди. У ньому гинуть душі. Цією людиною став Еріх Марія Ремарк.

Ремарку було всього 22 роки, коли побачив світ його дебютний роман «Притулок мрій». За ним пішли «Гем», «Станція на горизонті» і, нарешті, «На Західному фронті без змін», який став символом літератури втраченого покоління і приніс письменнику світову славу.

Письменник тонко відчував душевні страждання та переживав військові втрати на власному досвіді. У віці 19 років молодого письменника закликали на фронт Першої світової, і війна визначила все його подальше життя. Головні теми у творчості Ремарка - любов і війна, дружба та страждання від жорстокості, несправедливості та сильних почуттів. Кохання завжди приносило йому страждання, війна — тяжкі поранення та болючі втрати. Не дивно, що Ремарк любив і страждав щоразу як в останнє.

«На Західному фронті без змін» вважається найпопулярнішим антивоєнним романом ХХ століття. А свого часу цю книгу взагалі не хотіли видавати. «Три товариші» - найкрасивіший у ХХ столітті роман про кохання... Найцікавіший у ХХ столітті роман про дружбу... Найтрагічніший і пронизливий роман про людські стосунки за всю історію ХХ століття.

Немає сенсу розповідати тут про книги Еріха Марії Ремарка: вони надто добре відомі – «Повернення», «Тріумфальна арка», «Час жити і час помирати», «Чорний обеліск», «Життя в борг» та інші багато разів видавалися і видаються по сьогоднішній день та користуються великою популярністю у бібліотеці. Зауважимо лише, що у Ремарка багато чудових (і нерідко трагічних) жіночих образів. Ремарк був відомий не лише як чудовий письменник, а й як підкорювач жіночих сердець. Серед його дружин та подруг були Грета Гарбо, Марлен Дітріх (Marlene Dietrich), Полетт Годдар, Наталі Палей.


Засуджуючи військові дії, письменник одночасно вихваляє людські чесноти. Саме вони допомагають його героям подолати всі труднощі, які несе у собі війна. Сьогодні ці риси стають корисними і для наших бійців. Багато хто з них, пройшовши крізь пекло, зуміли повернутися до життя і знайти в ньому сенс. Ремарк у своїх творах показує, що війна – це зло, але на ній життя не закінчується! «І хоч би що з вами трапилося — нічого не приймайте близько до серця. Небагато у світі довго буває важливим», — повчає письменник, приписуючи вирішальне значення любові, дружбі та людяності. Ці риси можуть стати для нас точкою опори під час повоєнного відновлення України. Бібліотека-філіал№2 пропонує читачам чудову добірку книг Ремарка, де кожен знайде на свій смак історії про кохання, дружбу, випробування та надію на краще.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина