«Медова земля» - світовий хіт від Кіноклубу Docudays UA при бібліотеці-філіалі №2



Обговорення проблем екології - не вперше у нашій бібліотеці. Завдяки новій колекції фільмів, для шанувальників документального кіно та учасників нашого Кіноклубу Docudays UA  з'явилась можливість показати аудиторії македонський документальний фільм режисерів Тамари Котевські та Любомира Стефанова «Медова земля», 2019 р., що розкриває актуальні екологічні проблеми сьогодення та змушує поглянути на світ іншими очима.

Світова прем'єра цього фільму відбулася на фестивалі «Санденс» 28 січня 2019 року. Спочатку він був задуманий як документальний короткометражний фільм, що підтримувався урядом про цей регіон, оточений рікою Брегалниця у центральній частині країни, проте, у підсумку фільм концентрує свою увагу на історії конкретної людини - 50-річної Хатідже. Жінка сходить на пагорб до бджолиних гнізд на скелях та збирає дикий мед. Її укладений спосіб життя докорінно змінюється, коли до села приїздить родина кочівників.

Зйомки фільму тривали три роки, режисерами було знято чотириста годин матеріалу. У документальному фільмі розглядаються не тільки питання людської гідності, а й актуальні екологічні теми, такі як: зміна клімату, втрата біорізноманітності й експлуатація природних ресурсів, шкода, яку може завдати місцевості експансія західних звичаїв. Адже чужинці порушують місцевий життєвий уклад і через власне неуцтво вбивають диких бджіл.  Але природа завжди відповідає ударом на удар. Цей фільм-притча нагадує всім нам: треба віддавати стільки ж, скільки береш.

Дискусія з аудиторією мала більш риторичний характер зі складними питаннями, на яких немає однозначних відповідей: чи можемо ми втручатись в недоторкану дику природу? чим це загрожує і чим ми готові жертвувати заради збереження оточуючого середовища?




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина