Цікаві факти про Володимира Кириловича Винниченко

Видатний український письменник,  політичний і громадський діяч, прозаїк, драматург і художник народився у 1880 році в місті Єлисаветграді (нині — Кропивницький, Україна). Походив із звичайної родини селянина.

Любив гратися у ризиковані ігри. Одного разу на спір перепливав широченний ставок і ледве не втопився. Іншого разу впав із коня. З малечку відрізнявся від своїх ровесників надзвичайною пам’яттю і любов’ю до книги – опанував читання в ранньому віці.

 Поступивши на навчання в чоловічу Єлисаветградську гімназію, молодий Винниченко досконало оволодів декількома мовами – російською, латинською, грецькою, німецькою та французькою. Навчання у гімназії було платне, тому вся родина і батьки, і брати з сестрами збирали кошти на його навчання.

Юні однокласники-паничі дорікали відміннику холопським походженням, дражнили “свинопасом”. Та Володимир мав незалежну вдачу, він не корився гімназійним інструкціям із виховання “добропорядного російського інтеліґента”. Завжди говорив українською, хоча в ті часи це було заборонено.

В 20 років він поступає на юридичний факультет Київського університету, але в життя увірвались бурні революційні події, які захопили хлопця з головою. За свою активну громадянську позицію його було вигнано з університету і за участь в революційній організації він зазнав переслідувань.

Його неодноразово ув’язнювали. Але Винниченку вдавалося тікати з в’язниці. Саме тому він довгий час провів у еміграції та жив під чужим прізвищем.


                    Розалія Яківна Винниченко (Ліфшиць)

В 1911 році, перебуваючи у Парижі, він знайомиться з Розалією Ліфшиц, з якою потім і одружився. В буремний 1917 рік Винниченко повертається в Україну, а через рік очолює Директорію УНР і стає генеральним секретарем. З політичним провалом Центральної Ради у 1920 році, Винниченко з дружиною покидають Україну.

Дітей у Винниченка та Ліфшиц не було. Для нього це було трагедією, адже довгі роки він з дружиною мріяв про дитину.

25 років свого життя Винниченко прожив у французькому містечку Мужен, біля Канн, у власному невеликому будинку, де займався літературною творчістю і живописом.

Весь цей час він не переставав творити і написав більше 100 оповідань, п’єс, памфлетів, 14 романів, 40 записних книжок, 10 романів. Багато чого залишилось недопрацьованим.

 ...Володимир Винниченко був яскравим драматургом. Вистави за його творами мали неабиякий успіх у театрах Берліна, Праги, Рима, Москви. П'єси «Чорна Пантера і Білий Ведмідь», «Брехня» та інші збирали й збирають до сьогодні чимало глядачів.


…одним із найулюбленіших серед читачів творів письменника є фантастичний роман-утопія «Сонячна машина». 

…Володимир Винниченко — ще й талановитий художник. Його 74 оригінальні малярські роботи та 4 альбоми з малюнками аквареллю, вуглиною нещодавно повернулися в Україну.



Володимир Винниченко — письменник світового рівня, але в роки радянської влади його було викреслено з української літератури, за звинувачення влади у Голодоморі. Він не мав права повертатися в Україну, хоча перед смертю неодноразово намагався отримати дозвіл.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина